Pääkirjoitus: Haavisto selvisi tulikokeestaan kaikella kunnialla

Ulkoministeri Pekka Haavisto puolusti onnistuneesti EU:n ja Suomen linjaa tapaamisessaan venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin kanssa. Handout

Pekka Haavisto oli maanantaina ulkoministeriuransa ehkä kovimmassa paikassa tavatessaan Pietarissa venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin.

Haavistolle tarjoutui tilaisuus vierailla Lavrovin pakeilla ensimmäisenä EU-maan edustajana vain viikko sen jälkeen, kun Lavrov oli nöyryyttänyt unionin korkeaa edustajaa Josep Borrellia tämän Moskovan vierailulla.

Isännät pitivät Borrellia pilkkanaan karkottamalla kesken tämän visiitin kolme EU-maiden diplomaattia, vaikka nämä olivat vain tehneet työtään seuraamalla sivusta oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin näytösluonteista oikeudenkäyntiä ja sen poikimia mielenosoituksia. Viime viikon lopulla Lavrov täydensi suoritustaan uhoamalla Venäjän olevan valmis katkaisemaan suhteensa EU:hun, jos maata kohtaan säädetään lisää pakotteita.

Poikkeuksellisen hankalat lähtökohdat huomioon ottaen Haavisto suoriutui käynnistään kunnialla, mikäli asiaa arvioi ulkoministereiden tiedotustilaisuuden perusteella. Saman johtopäätöksen teki tuoreeltaan myös presidentti Sauli Niinistö, joka kehui Haaviston suoritusta hyväksi.

Lavrov käyttäytyi Niinistön mielestä aiempaa rauhallisemmin, mutta ei hän Haavistoa silti helpolla päästänyt. Hän ei tinkinyt tuumaakaan Kremlin harhaisesta näkemyksestä, jonka mukaan suhteiden jäätyminen Krimin miehityksen ja Ukrainan sisällissodan puhkeamisen jälkeen on ollut yksinomaan EU:n syytä. Navalnyin tapaukseenkin hän tarjosi omaperäisiä tulkintojaan, mutta nöyrtyi sentään mainitsemaan oppositiojohtajan nimeltä, mikä on tähän asti ollut Kremlille liki ylivoimainen tehtävä.

Haavisto ei hätkähtänyt Lavrovin tykityksestä. Hän kertasi kärsivällisesti, kuinka suhteiden kipupisteet nähdään aivan toisin EU:ssa. Samalla Haavisto onnistui toistamaan nämä teesit, joita Suomikin on osaltaan ollut muotoilemassa, niin diplomaattisesti, että isännille tuskin tarjoutui tilaisuutta loukkaantua vieraansa puheista.

Olivat ulkoministerit joistain asioista samaakin mieltä. Kireät suhteet eivät tietenkään ole eduksi EU-maiden ja Venäjän yhteisille bisneksille. Ja suhteiden liennyttämisessä on keskinäisillä kontakteilla suuri merkitys.

Presidenttien Niinistö ja Putin säännöllisellä yhteydenpidolla on varmasti ollut vaikutuksensa siihen, että Venäjä näyttää oppineen yhä paremmin sietämään Suomen henkistä kasvua yksinäisestä ja arasta pikkunaapurista ison eurooppalaisen yhteisön täysivaltaiseksi jäseneksi, jonka itsetunto riittää nykyään puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä myös suuren itäisen naapurimaamme kanssa.

Pekka Haavisto piti EU:n lippua korkealla Pietarissa

Tutkijan mukaan Haavisto jopa ylitti odotukset Lavrov-tapaamisessa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.