Porinaa leukakuopasta ja maalin ylärimasta

Markus Pirttijoki

Tunnustan, että etukäteen vähän jännitti. Ilmatieteenlaitos oli antanut varoituksen rankkasateesta Lahden alueella eikä tällaisia varoituksia ihan joka viikko luetakaan.

Siispä ikäloppu sontikka mukaan, vaikka tuskin siitä tosipaikan tullen olisi ollut mitään hyötyä. Lukko kun ei pysy kunnolla kiinni tyynelläkään säällä.

Aamulla Radio Voiman haastattelun aikana tapahtui kuitenkin ihme. Totesimme, että säähän on ihan muuta kuin peloteltiin ja aurinkokin pilkistää pilvenreunan takaa. Sillä siunaamalla aurinko paljasti itsensä koko komeudessaan ja lämmitti kuten parhaina kesäpäivinä. Elokuun markkinapäivään saatiin valot päälle. Positiivisuus ruokki positiivisuutta.

Päätoimittajan maakuntakierros käynnistyi 14. helmikuuta, ystävänpäivänä, Orimattilasta. Siitä se jatkui pitkin kevättä ja Päijät-Hämettä kunta toisensa jälkeen. Kesään mennessä kaikki oli kierretty, yhtä lukuun ottamatta. Lahden vuoro tuli viime keskiviikkona.

Etelä-Suomen Sanomien toripisteen suosio löi ällikällä. Karamellit loppuivat kesken ja arvontalipukkeiksi piti repiä ruutuvihkosta sivuja. Tarkkaa määrää ei tiedä kukaan, mutta jos sanon, että neljän tunnin aikana pisteellä vieraili tuhat ihmistä, niin ei se varmaan paljoa heitä.

Tuntui mahtavalta, että lehti ja sen tekijät kiinnostavat näin suurta joukkoa. Saimme paljon palautetta, ruusuja ja risuja. Juttuvinkkejä kirjoitimme muistiin ranteet kipeänä ja kynät sauhuten.

Olipa niitäkin, jotka tulivat muuten vain turisemaan kuulumisia. Yhdellä oli käänteinen lähestymistyyli eli hän ei jonottanut sankoa, vaan jonotti antaakseen sangon meille. Sattuipa väkijoukkoon yksi pikkupikkuserkkukin sekä entisen työkaverin täti.

Jos palautteen tiivistää muutamaan pääkohtaan, niin torilla tavatuille lehti on oleellinen osa arjen rytmiä, olipa kyseessä paperinen tai digi. Sen kanssa herätään uuteen päivään. Lehden tekniseen laatuun ja jakeluun kiinnitetään huomiota. Sisällössä paikallisuutta ei voi korostaa liikaa. Tekstin kokoa ei saa ainakaan pienentää.

Kohtaamisista jäi sellainen olo, että meiltä toivottiin apua. Olipa kyse rautatieaseman parkkipaikoista tai invamopolla liikkumisen turvallisuudesta, meidän odotettiin tutkivan asiaa ja laittavan asiat kuntoon. Aika väkevä mandaatti lukijoilta. Kannustava sellainen. Teemme parhaamme.

Pakko mainita parista keskustelusta vähän tarkemmin. Jukan ja Hannun kanssa puhuimme suomen kielestä, yhdestä lempiaiheistani.

Siinä porukalla mietimme, miksi niin usein kirjoitetaan, että joku myöntää jonkin asian olevan niin kuin on? Ikään kuin sanojalta olisi saatu tunnustus kiduttamalla. Tai miksi maalin yläputkea kutsutaan rimaksi? Kaikkihan tietävät, että rima menisi poikki jos siihen osuisi. Olimme samaa mieltä ja hymyilimme tyytyväisenä.

Silja puolestaan kertoi tulleensa torille nähdäkseen, onko päätoimittajan leukakuoppa niin syvä kuin kuvassa näyttää. Alkuun hän vähän pettyi, mutta sopivassa valon kulmassa saimme tällekin asialle hyväksynnän. Kuulemma kuoppa oli puolen omenan vetoinen. Kaipa se aikanaan selviää, mitä Silja tarkoitti ja oliko tämä joku paikallinen sanonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 2. Yön uutiskooste: Suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee
 3. Uusien autojen kysyntä elpymässä – autoala toivoo parempaa tukea sähköautojen hankintaan
 4. Pääkirjoitus: Raiskausten linja tiukkenee
 5. Anne Honkasen Esalainen: Uudesta Nälkäpelistä tehdään elokuva – saadaanko jatkoa myös suositulle Twilight-sarjalle?
 6. Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää
 7. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 8. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 9. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 10. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 11. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 12. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 13. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 14. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 15. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.