Lukijalta: Ympäristöpääkaupungin tavoitteet eivät toteudu liikennevaloissa

Eero Eskola

Ihan ensiksi isosti onnea ja syvä kumarrus Lahdelle. Teette hienoa työtä niin kaupungin viihtyvyyden kuin vastuullisuusajattelun suhteen.

Sitten ihmettelevää harmitusta. Lahden liikennesuunnittelu liikennevalokäytäntöjen osalta on todella syvältä. Liikennevalojen odotusajat ovat aivan tolkuttoman pitkät, vihreät aallot toimivat huonosti ja automaatiota ei ole nimeksikään.

Olen itse Helsingistä, mutta vietän paljon vapaa-aikaa Lahdessa. Joka kerta 15 vuoden ajan saapuessani viikonloppuisin Lahteen en voi olla ihmettelemättä liikennevalojen toimintaa; risteyksissä autoja on kourallinen tai ei ollenkaan, mutta liikennevalot palavat punaisilla minuuttitolkulla.

Saapuessani taannoin Renkomäestä päin Uudenmaankatua pitkin Lahteen, jouduin pysähtymään kahta risteystä lukuun ottamatta jokaiseen liikennevaloristeykseen matkatessani Sibeliustalolle.

Elämme megatrendimielessä digitaalisuuden aikaa. Automaation ja tekoälyn hyödyntämisen tulisi olla vuonna 2021 osa arkea (ja liikennettä).

Haloo. Tälle voisi varmaan tehdä jotain.

Risteyksissä autoja on kourallinen tai ei ollenkaan, mutta liikennevalot palavat punaisilla minuuttitolkulla.

Mietitäänpä hetki, millaiset hiilidioksidipäästöt syntyvät autojen käydessä tyhjäkäynnillä jokaisessa risteyksessä aivan turhan pitkään palavien punaisten valojen johdosta liikennevaloissa. Lahden autokannasta vielä suuressa osassa ei ole ”stop and go”-starttijärjestelmää.

Lahti kertoo kestävän tulevaisuuden vaativan tekoja, ei vain puheita. Samoin Lahti kertoo päivittäin tekevänsä rohkeita ympäristötekoja.

Olisiko aika tehdä myös järkeviä, yksinkertaisia ympäristötekoja liikenteen suhteen ja laittaa liikennevalojen ohjaus kuntoon. Tästä kaupunkilaiset kiittäisivät varmasti myös jouhevan liikenteen sujumisen johdosta.

Sovitaan, että tämä on kauneusvirhe kaupunkisuunnittelussa ja laitetaan pikaisesti kuntoon.

Vielä kerran onnittelut ja kumarrus muuten hienosta ja vastuullisesta kaupungin kehittämistoiminnasta. Lahdessa on mukava vierailla.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut