Sanni Grahn-Laasosen Vierailija-kirjoitus: Yli kymmenen ideaa, joilla Suomi korjaa kurssia

Sanni Grahn-Laasonen

Onko Suomi enää pohjoismainen hyvinvointivaltio? Näin kysyvät valtiovarainministeriön korkeimmat virkamiehet raportissaan, jolla he yrittävät herätellä vasemmistohallitusta korjaamaan velkaantuvan isänmaan kurssia.

Velkaraha on halpaa nyt, mutta sellaista todellisuutta ei olekaan, jossa sitä ei tarvitsisi maksaa takaisin. Päättäjien pitäisi katsoa koronaelvytyksen yli ja kantaa vastuuta myös kriisin jälkeisestä ajasta ja niistä ongelmista, jotka eivät ole hävinneet minnekään: matala työllisyys, heikko tuottavuuskehitys ja ylimitoitetut menot.

Tanskan, Norjan ja Ruotsin taloudet kasvavat paljon nopeammin. Suomi on jäämässä Pohjolan kelkasta.

Lapsia syntyy vähän, ja sotien jälkeisinä vuosikymmeninä syntyneet suuret ikäluokat ovat jo päässeet tai jäämässä ansaitulle eläkkeelle. Osaavasta työvoimasta on jo pula.

Hallitus siirsi päätöksenteon hetket, eli kevään kehysriihen, kuntavaalien yli seuraavalle viikolle. Suomalaiset ovat fiksua porukkaa. Olisi reilua, että kansa saisi tietää ennen vaalipäivää, onko maan hallituksesta korjaamaan maan ongelmia vai siirretäänkö ratkaisuja jälleen koronan verukkeella.

Suomi tarvitsee kipeästi kasvua vauhdittavia uudistuksia, ja olemme esittäneet lukuisia ratkaisuja, joilla vauhditetaan työpaikkojen syntyä ja yritysten investointirohkeutta.

Listaan yli kymmenen ideaa. Mahdollistetaan paikallinen sopiminen työpaikoilla. Houkutellaan osaajia laajalla kansainvälisen rekrytoinnin ohjelmalla ja lupaprosesseja nopeuttamalla. Toteutetaan tasa-arvoinen perhevapaauudistus, joka parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla. Puretaan sosiaaliturvan kannustinloukkuja, jotta työn vastaanottaminen tulisi kaikissa tilanteissa kannattavaksi.

Lisätään nuorten oppisopimuskoulutusta ja työpaikoilla oppimista, jotta nuoret saavat motivaatiota ja ”jalan oven väliin”. Nostetaan osaamistasoa, lisätään korkeakoulujen aloituspaikkoja ja käytetään oppivelvollisuuden pidentämisen rahat mieluummin syrjäytymisen ehkäisyyn ja peruskoulun tukeen. Tehdään Suomesta jatkuvan oppimisen edelläkävijä lisäämällä aikuisväestön koulutusta.

Suomella on loistavat mahdollisuudet hyötyä vihreästä kasvusta.

Kokoomus taitaa olla puoluekartallamme tällä hetkellä ainoa puolue, joka ajaa ylikireän verotuksen keventämistä. Me emme kannata maakuntaveroa emmekä muitakaan uusia veroja.

Ajamme kotitalousvähennyksen laajentamista, jotta useammalla olisi mahdollisuus hankkia kotiin palveluja, kuten siivousapua, remonttiapua, hoitoa ja hoivaa. Kotitalousvähennys on oiva keino torjua harmaata taloutta, tukea pienyrittäjyyttä ja helpottaa ihmisten arkea.

Lisäksi tarvitaan joukko keinoja, joilla yritysten byrokratiaa poistetaan, investointien lupaprosesseja nopeutetaan ja riskinottamisen kannustimia parannetaan.

EU-elpymispaketin hupenevaa miljardipottia ei pitäisi ripotella murusina ympäri maata, vaan käyttää tutkimukseen ja uuden kasvun luomiseen.

Yhdysvallat palasi vallanvaihdon myötä kansainvälisiin ilmastosopimuksiin. Maailmalla investoidaan rajusti puhtaampiin teknologioihin. Suomella on loistavat mahdollisuudet hyötyä vihreästä kasvusta. Ympäristöpääkaupunki Lahti on saanut Euroopan laajuista julkisuutta, josta ennen ei olisi uskallettu edes haaveilla.

Kirjoittaja on kokoomuksen hämäläinen kansanedustaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.