Pääkirjoitus: Lahti paransi taas sijoitustaan kuntarankingissa – kärkeen on kuitenkin vielä matkaa

Kehätie ja sen liepeiden uudet yritysalueet ovat tekijöitä, jotka voivat osaltaan nostaa Lahden seudun arvostusta yritysten silmissä. Sami Lettojärvi

Lahden seutu on parantanut hitaasti mutta varmasti sijoitustaan Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kuntarankingissa, joka mittaa kahden vuoden välein alueiden vetovoimaisuutta yritysten näkökulmasta. Tuorein rankkaus nosti Lahden seudun jo 11. sijalle eli paremmalle puoliskolle kaikkiaan 25 kaupunkiseudun vertailussa. Kaksi vuotta sitten sijoitus oli 13:s ja neljä vuotta sitten 17:s.

Optimistit voivat tulkita nousujohteista kehitystä siten, että tällä tahdilla ei mene enää kuin kymmenisen vuotta, kun Lahden seutu komeilee rankingin kärjessä. Tosiasiassa se ei tietenkään tapahdu itsestään, vaan vastaisuudessakin kaikki nykyistä paremmat sijat ovat entistä kovemman työn takana.

Kunnilla ja Ladecilla riittää vielä työsarkaa, jotta yrittäjät saataisiin vakuuttuneiksi heille tarjolla olevista palveluista.

Kuntarankingin merkitystä ei pidä liioitella, mutta totta on sekin, että sen tuloksia luetaan tarkasti kaikkialla Suomessa. Eivätkä muutkaan jää toimettomiksi, kun ne löytävät niistä parantamisen varaa.

Positiivista toki on, että Lahden seutu paransi taas sijoitustaan, vaikka mennyt koronavuosi näkyi nyt tuloksissa kasvaneena kriittisyytenä. Jotain on siis tehty täällä oikein, kuten urheilupiireissä on tapana todeta vastaavissa tilanteissa.

Taipumus vähätellä omia vahvuuksia ei ole vain vaatimattomien urheilijoiden ominaisuus, vaan sitä esiintyy eritoten Lahden seudulla runsaasti muillakin elämänalueilla. Tästä on saattanut seurata, että sijoituksemme kuntarankingissa ei ehkä täysin vastaa vallitsevaa todellisuutta. Vastaavasti pohjalainen uho on voinut osaltaan vaikuttaa siihen, että Seinäjoki komeilee jälleen rankingin kärjessä.

Lahden seutu pärjäsi kyllä keskimääräistä paremmin tilastovertailussa kuntatalouden tilasta ja yritysten aktiivisuudesta. Sitä vastoin sijoitus jäi vain keskitasolle, kun yrittäjiltä itseltään kysyttiin alueen sijaintia koskevia arvioita. Se on yllättävää ottaen huomioon, kuinka erinomaisena Lahden logistista sijaintia on yleisesti pidetty.

Hämeessä Suomen synkimmät suhdannenäkymät – toimialojen ja yritysten välillä suuret erot

Keskimääräistä heikommat pisteet Lahden seutu sai jälleen elinkeinopolitiikasta ja yritysilmastosta. Kunnilla ja niiden yhteisellä Ladecilla riittää siis vielä runsaasti työsarkaa, jotta yrittäjät saataisiin vakuuttuneiksi heille tarjolla olevista palveluista. Vuoropuhelun aktiivinen lisääminen on edelleen tarpeellista. Parhaassa tapauksessa se myös palkitsee, sillä hyvä kello kuuluu kauas siinä missä pahakin.

Toki myös kehittyvät ulkoiset puitteet kuten LUT-yliopisto, ympäristöpääkaupunkihanke sekä viimeisimpinä kehätie ja uudet yritysalueet antavat aiheen olettaa, että seuraavassa rankingissa Lahden seudun sijoitus voidaan kirjata jo yksinumeroisella luvulla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.