Pääkirjoitus: Kulttuurialan korona-ahdinko jatkuu

Yksi koronapandemiasta pahiten kärsineistä aloista on ollut kulttuuriala. Tapahtumien ja esitysten peruminen ovat vaikeuttaneet valtavan ammattilaisjoukon toimeentuloa. Kulttuuriala on nähtävä merkittäväksi työllistäjäksi, sillä Suomessa luovat alat työllistävät noin 135 000 henkeä.

Monen taitelijan työt loppuivat keväällä kuin seinään, kun konserttien, teatteriesitysten ja muiden tapahtumien järjestäminen kiellettiin viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Loppukesällä ja syksyllä tapahtumatarjonta taas virisi, kunnes pandemian toinen aalto pani ovet säppiin marraskuussa.

Syksyllä tulot eivät kivunneet normaalille tasolle, sillä turvavälien pitämiseksi saleja ei voinut myydä täyteen.

Vaikka kulttuuriala on keksinyt myös monia selviytymiskeinoja digitaalisia kanavia hyödyntämällä, ovat alan tulot romahtaneet.

EY:n selvityksen mukaan esittävän taiteen alalta katosi Euroopassa viime vuonna 90 prosenttia ja musiikista 76 prosenttia. Suomessa pelkästään musiikkialan arvioidaan menettäneen viime vuonna 255 miljoonaa euroa. Pandemiakriisistä pahiten ovat taiteen tekijöistä kärsineet itsensä työllistävät. Näitä on alan ammattilaisista kolmannes.

Kukaan ei pysty sanomaan, kuinka pitkään rajoituksia on pakko jatkaa.

Valtioneuvosto myönsi jo kesällä korona-avustusta yhteensä 21 miljoonaa euroa kansallisille taidelaitoksille, valtionosuutta saaville museoille, orkestereille ja teattereille sekä taiteen perusopetuksen ylläpitäjille. Lisäksi avustuksia on erikseen kohdennettu yhteisöille.

Kaiken kaikkiaan kulttuurialan koronatuki oli viime vuonna noin 110 miljoonaa euroa. Tuki on kattanut menetyksistä vain pienen osan, mutta auttanut selviytymään pahimman yli tähän mennessä.

Vapaat taiteilijat ovat voineet saada koronatukea Taiteen edistämiskeskuksen kautta.

Sinfonia Lahti konsertoi helmikuussa suorana verkossa – verkkolähetyksillä jo yli 800 000 katselukertaa

Tilanne jatkuu edelleen epävarmana, sillä kukaan ei pysty sanomaan, kuinka pitkään rajoituksia on pakko jatkaa. Tällä viikolla Päijät-Hämeen koronarajoituksiin tuli kaksi viikkoa lisäaikaa.

Kun tulevaisuuden tietää varmuudella vain parin viikon päähän kerrallaan, on vaikeaa tehdä suunnitelmia. Tässä tilanteessa moni alan ammattilainen harkitsee jo alan vaihtoa, eikä ihme.

Koronarokotteet alkavat helpottaa tilannetta vasta, kun suurten massojen rokotukset on saatu tehtyä. Koronatuki on siten edelleen tarpeen. Kulttuuri vaikuttaa aina yleisönsä lisäksi moneen muuhun toimialaan, mikä rahoituksesta keskustellessa monilta unohtuu.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut