Mikael Hoikkalan Esalainen: Kisapuisto-hankkeen ratkaisun hetket lähestyvät – Lahden futisherrat voisivat ottaa mallia Helsingistä

Mikael Hoikkala

Mikael Hoikkala

Johan eletään merkillisiä viikkoja, kun urheilupaikkarakentamisen ikuisuushankkeet etenevät. Tammikuun 18. päivänä jääkiekkoseura Helsingin IFK:n toimistolla todennäköisesti heitettiin ainakin virtuaalisia yläviitosia, kun Museovirasto tiedotti, ettei aio hakea valituslupaa Helsingin hallinto-oikeuden päätökseen Helsinki Garden -areenakompleksille suunnitellusta asemakaavamuutoksesta. Kahdeksan vuotta päätöksentekoelimissä jauhautuneen Gardenin rakentamiselle ei siten ole esteitä.

Lahdessa Kisapuiston stadionhanketta on edistetty hämäläisen hitaasti. Nyt kunnallisvaalien alla poliittinen tahto kuitenkin nostaa päätään. Viime keskiviikkona ESS uutisoi, että kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta hoputtaa tekemään päätöksiä vielä tämän vaalikauden aikana eli kesään mennessä.

Kisapuistoa ja Helsinki Gardenia yhdistää sijainti näyttävällä ja historiallisestikin arvokkaalla paikalla. Siihen yhtäläisyydet melkeinpä jäävät, mutta Kisapuisto-väen kannattaisi omaksua tiettyjä tapoja herroilta Helsingistä.

Helsinki Gardenissa silmiinpistävää on ollut viestintä. Rahaa ei ole ruinattu julkiselta sektorilta lainkaan, sillä tulot tulevat areenakompleksin asuin- ja liikerakentamisesta. Kaupungin kanssa on pitänyt päästä sopuun vain rakentamisen ehdoista ja luvista.

Lupa- ja valitusprosessi on kestänyt. Nokkamiehiä on varmasti jurppinut monet kerrat, mutta julkisuudessa on esiinnytty viilipyttyinä hankkeen keulakasvon, HIFK:n puheenjohtajan Timo Everin johdolla. Mainosalan konkarina Everi on pelannut roolinsa taitavasti. Takana on ollut tukevampi poliittinen myötätuuli kuin tämän kokoluokan rakennusprojekteilla yleensä.

Lahdessa Kisapuisto-hankkeen ajurit eli FC Lahden johtohenkilöt ovat uutisoinnin käänteissä näyttäneet kärjistetysti sanoen kitisijöiltä, jolle ei kelpaa mikään.

Seuran esittämä kritiikki on saattanut olla aiheellistakin, mutta jos Kisapuiston kohtaloa ei pystytä ratkaisemaan yksityisellä rahalla, se ratkaistaan politiikassa. Sitä tärkeämpää on hallita mielikuvia ja myötäillä yleisöä.

Rahakysymyksiin tarvitaan uskottavia vastauksia. FC Lahdella on hyvä perusteet penätä europelikelpoista stadionia. Tämän päivän säästö voi tulla kalliiksi tulevaisuudessa, jos ei tehdä kerralla kunnolla. Kaupungilla taas on perusteet kysyä FC Lahdelta, miten uuden Kisapuiston käyttömenot katetaan. Ne kun kohoaisivat kalleimmassa stadionvaihtoehdossa jopa 1,4 miljoonaan euroon vuodessa.

Adressit ja vetoomukset eivät nyt lämmitä. Tarvitaan konkretiaa tai riihikuivaa rahaa.

Jokeriehdotuksena heitän, että Kisapuistolle voisi harkita samanlaista joukkorahoituskampanjaa kuin Pelicans on tehnyt jääkiekon puolella. Seura on kerännyt niin sanotulla kannattajaosakeannilla jo yli 250 000 euroa. Kisapuistokin koskettaa urheiluväkeä laajasti ja maisemasyistä muitakin. Jonkin kokoinen joukko vapaaehtoisen lisäveron maksajia löytyisi varmasti.

Putkeen mennessäänkin kampanjalla katettaisiin vain murto-osa stadionin rakennuskuluista, mutta tyhjää enemmän sekin olisi. Kuusinumeroinen eurosumma olisi myös vahva viesti kaupunkilaisten tahdosta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.