Ehdokkaalta: Digitaidot voivat avata uusia mahdollisuuksia

Lea Smolander

Lahden perusopetus on kehittänyt tvt- ja digiosaamista viimeisten kolmen vuoden aikana määrätietoisesti. Koulut ovat tehneet tavoitteellisia toimia, jotta jokainen peruskoululainen hallitsee tieto- ja viestintätekniikkaa luokkatason vaatimusten mukaisesti.

On digitaalisen kehityksen pedagogeja, ja oppilaita on valjastettu digi-agenteiksi. Opettajat ovat suorittaneet digiosaamismerkkejä. Laitekantaa on uudistettu, laajennettu, ja jatkossakin jokainen 7. luokkalainen saa kannettavan tietokoneen käyttöönsä.

Samaan aikaan toisen asteen digiosaajat on siirretty etäkouluun. Rankka rupeama etäilyn vuoksi on tuonut opiskelijoille haasteita. Vaikka laitteita osataan käyttää, alkaa henkinen hyvinvointi sieluttoman laitteen kanssa murentua. Oppilas tarvitsee opettajaa, jonka kanssa kommunikoida, jolta saa hymyn, kun menee hyvin.

Introvertti opiskelija on ehkä viihtynyt koneineen kotona ja opiskelu sujuu. Seuraa kaipaava tai laaja-alaista tukea tarvitseva, on vierellä kulkijaan ja tukeen oikeutettu.

Maailma muuttuu. Osaamme käyttää etä- ja lähiopetuksessa digilaitteita. Hyödynnämme opetuksessa drillaavia ohjelmistoja. Etänä annettu henkilökohtainen ohjaus ja luokkaopetus ovat pedagogisesti eri tehtävät, eikä näiden kahden yhdistäminen ole järkevää.

Etätukiopettaja voi olla tulevaisuuden ammatti. Olemmeko valmiit kehittämään opetusta suuntaan, jossa etäyhteyden välityksellä opetamme kotona sairaudesta toipuvaa lasta? Onko Lahti valmis suunnannäyttäjäksi?

Samalla pitää säilyttää kontaktit niihin, jotka tarvitsevat jalkautuvia hyvinvoinnin ammattilaisia.

Tekoäly antaa mahdollisuuksia luoda jo nyt harjoitteita, joilla ohjelmisto tunnistaa oppilaan heikkoudet ja lisää heikkoutta kehittäviä harjoitteita. Ekapeli on tästä oiva esimerkki. Ohjelmistoyrittäjät voivat viedä suomalaista osaamista maailmalle.

Etätukea oppilaille pitää kuitenkin kehittää. Opetuksen rinnalle pitää luoda sosiaalisia ja terveydenhuollon etäpalveluita perheille, lapsille ja nuorille. Kasvokkain tapahtuvat etäkontaktit säästävät aikaa, joten ne ovat kustannustehokkaita. Samalla pitää säilyttää kontaktit niihin, jotka tarvitsevat jalkautuvia hyvinvoinnin ammattilaisia.

Kirjoittaja on opettaja ja kuntavaaliehdokas (kok.) Lahdesta.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi