Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Jari Suomisen Esalainen Korjausvelan päälle koronakorko

Koronatilanteen vuoksi Lahdessa ei saa järjestää yli kymmenen hengen tilaisuuksia. Sääntö koskee myös asunto-osakeyhtiöiden kokouksia, joiden sesonki on juuri alkamassa. Ainakin suurissa yhtiöissä korona vaikeuttaa tavanomaista toimintaa, puhumattakaan suurten, esimerkiksi remontteja koskevien päätösten tekemistä.

Omassa taloyhtiössäni varsinainen yhtiökokous päätettiin pitää poikkeusjärjestelyin. Osakkaille postitetaan kokouksen esityslista, jossa hallituksen päätösesityksen alla on tila kannanotolle. Siihen osakas voi kirjata oman kannatuksensa tai vastustuksensa. Kokoukseen osakas osallistuu toimittamalla paperin isännöitsijälle.

Vastaukset luetaan yhtiökokouksessa, johon osallistuu enintään kymmenen henkeä. Mikäli äänet hajoavat, päätös määräytyy osakemäärien perusteella.

Tämähän kuulostaa turvalliselta menettelyltä ja on isännöitsijän mukaan Kiinteistöliiton suositusten mukainen ja laillinen. Kaikki hyvin, vai mitä!

Taloyhtiön hallitus, johon itsekin kuulun, tiedostaa luonnollisesti sen, että kokouksessa ei voi käsitellä asioita, joista haluttaisiin käydä laajaa keskustelua, väitellä tai ehkä äänestää. Esityslista koostuu rutiinipykälistä: tilinpäätöksestä, vastuuvapauksien myöntämisestä, talousarvion käsittelystä ja vastaavista. Puolet hallituksesta on erovuorossa, joten henkilövalintojakin on tehtävä.

Kun yhtiökokouksessa ei voi olla läsnä, jää moni kysymys kysymättä ja vastaus saamatta. Miksi viimevuotinen korjausmääräraha ylittyi, miksi sähköä on mennyt enemmän, vaikka lämpöä on kulunut vähemmän kuin edellisenä vuonna? Onko tarkoitus tehdä jotain pursuileville roska-astioille? Osakkaan tilannekuva yhtiöstä jää aika kapeaksi, kun se pitää lukea tilinpäätöksen liitetiedoista.

Yhtiössämme on suunnitteilla asuntojen ovien uusiminen, joka kuitenkin päätettiin käsitellä ylimääräisessä yhtiökokouksessa sitten, kun koronatilanne sen sallii. Toisessa yhtiössä, melkein naapurissa, jouduttiin hissiremonttia lykkäämään, koska ylimääräistä yhtiökokousta urakoitsijan valitsemiseksi ei ole pystytty järjestämään. Jos siis taloyhtiössä on korjausvelkaa, niin nyt velka kasvaa koronakoron verran suuremmaksi.

Kirjallinen etäkokous on selkeästi poikkeusratkaisu eikä sovi jatkuvaan käyttöön. Onko sille vaihtoehtoja? Kiinteistöliitto suosittelee kokouksen osallistujamäärän vähentämistä valtakirjojen avulla. Yksi osallistuja voi valtakirjalla edustaa useita osakkaita. Toinen mahdollisuus olisi jakaa kokousväki useaan eri tilaan, joissa rajoitus ei ylity. Kokous pitäisi välittää esimerkiksi videon välityksellä jokaiseen tilaan.

Helposti tulee mieleen, että pidetäänpäs kokous Zoomin tai Teamsin avulla – onnistuuhan se työelämässäkin. En vain jaksa uskoa, että taloyhtiöissä voidaan toimia niin, koska kaikilla ei ole valmiuksia eikä laitteita osallistua. Ei ainakaan ilman vaihtoehtoista osallistumistapaa. Tuttu lahtelainen isännöitsijä uskoo, että etäyhteyksin järjestetyssä kokouksessa päätökset voisivat syntyä niiden ehdoilla, jotka hallitsevat välineiden käytön. Silloin ei voi puhua osakkaiden yhdenvertaisuudesta, joka laissakin mainitaan.