Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Nyt on Lahdessa älysuojatien vuoro

Nyt kun älypyörätie on saatu pyöräilijöiden (ja jalankulkijoiden) käyttöön, on aika ryhtyä rakentamaan jalankulkijoiden turvallista liikkumista edistäviä älysuojateitä vilkkaimmin liikennöidyille kaksikaistaisille väylille.

Olen pysähtynyt monta kertaa Vesijärvenkadulla Puistokadun ja Vuorikadun kohdalla suojatien eteen päästääkseni jalankulkijan ylittämään suojatien. Siihen hänellä on täysi oikeus. Olen aiheellisesti ollut huolissani jalankulkijan turvallisuudesta, kun naapurikaistan kuljettajan käyttäytymistä joutuu pelkäämään. Valitettavan usein viereisen kaistan autoilija on suhauttanut ohi pysähtymättä ja hidastamatta vauhtia.

Onneksi lahtelaiset jalankulkijat ovat oppineet olemaan varovaisia. Suojatiellä kulkeva jalankulkija on pysähtynyt autoni eteen, kun hän on ollut epävarma siitä, pysähtyykö toista kaistaa ajava autoilija vai ei. Näin on vältetty onnettomuus.

Suojatien merkkipylväässä on liiketunnistimen ohjaama sininen merkkivalo.

Olen nähnyt esimerkiksi Helsingissä ja Joensuussa vilkkaasti liikennöidyillä kaksikaistaisilla väylillä suojateillä jalankulkijaa auttavia ratkaisuja. Suojatien merkkipylväässä on liiketunnistimen ohjaama sininen merkkivalo. Se syttyy vilkkumaan, kun jalankulkija on lähtenyt ylittämään suojatietä. Mielestäni tällainen ratkaisu vaarallisissa paikoissa on hyvä suoja jalankulkijalle. Silmät auki autoileva kuljettaja ei voi olla sitä näkemättä!

Luulen, että pahimpiin paikkoihin tällaisten älysuojateiden rakentaminen on kustannuksiltaan murto-osa siitä panostuksesta, joka on pantu älypyöräteihin. Nyt on siis älysuojatien vuoro!