Ehdokkaalta: Lahti rakentaa olemattomille asukkaille

Veikko Nurminen

Lahti pyörittää hallintoaan ikään kuin väärinpäin, rakennamme asuntoja asukkaille, joita ei ole. Lahdessa ei ole asuntopulaa, näin tehden pilataan toimivat asuntomarkkinat.

Nykyisten asuntojen myyntiarvot laskevat, uusiin asuntoihin vaihtavat ja omistusasuntonsa myyvät kokevat sen kaupanteon yhteydessä, koska Lahti on muuttotappiokaupunki, jonka asukasluku kasvaa pääsääntöisesti maahanmuuttajista.

Heidät Lahden Talot sijoittaa uusiin rakennettuihin asuntoihin. Heidän asumis- ja muista kuluistaan vastaa Kela. Huolimatta tästä epäsuhdasta Lahti kaavoittaa vain lisää uusia asumisalueita.

Lahti on tänä vuonna Euroopan ympäristöpääkaupunki. Sen eteen kaupunki näyttää uhraavan paljon, kalliiksi tulevia turhia liikennesuunnitelmia, Liisu, Vesku ja Aleksi, autot pois keskustasta. Uusi vaatimus on kolme uutta parkkitaloa. Kysymys on kymmenistä miljoonista. Korkean työttömyyden kaupungissa näillä toimilla on väärä kohde ja ajoitus. Jos nämä joskus todetaan tarpeellisiksi, emme menetä mitään, vaikka näitä siirrettäisiin muutamilla vuosilla.

Ympäristöpääkaupungin status on Lahdelle vahingollinen. Se, että saamme keskustaan pyöräilijöitä viihtymään Aleksin kahviloissa, ei juuri auta, jos Lahteen ei saada lisää työssä käyviä ihmisiä, joilla on ostovoimaa. Kasvua tuovat ihmiset, jotka pystyvät elättämään perheensä ja maksamaan elinkustannuksensa ilman yhteiskunnan tukia.

Lahti mainittiin joskus Business Citynä, nyt se on Green City. Ihmetyttää Lahden teollisuudesta suuresti vastuussa olleiden henkilöiden hyväksyntä tälle nykyiselle citylle, jota puuhaavat myös heidän aateveljensä yhdessä demareiden kanssa.

Korkean työttömyyden kaupungissa näillä toimilla on väärä kohde ja ajoitus.

En tiedä yhtäkään teollistunutta maata, joka tulee toimeen pelkällä palvelujen myynnillä. Tähän suuntaan Green city Lahti meitä nyt ohjeistaa. Lahdessa tarvitaan teollisia työpaikkoja tekemään tuotteita, joita voi myydä maamme omille sekä ulkomaalaisille ostajille.

Mukkulaan on syntymässä uusi kampus, eräänlainen "piilaakso", hyvä juttu. Jotta Lahti voisi täysipainoisesti käyttää hyväkseen tämän mahdollisuuden, pitää luoda katse ydinkeskuksen ulkopuolelle. Tärkeintä on kaavoitus, jotta saamme tänne uutta kasvua ja uusia yrityksiä, joita piilaakson palvelut helpottavat.

Nämä toimet eivät tapahdu hetkessä, mutta eivät koskaan, jos ei mitään muuteta. Kun Lahdessa on tämä puoli kunnossa, paranee myös keskustan yrittäjien, isojen ja pienten tilanne itsestään, ja näiden tavoitteiden eteen Green Cityn toimet eivät auta. Talous ei parane sillä, että pesemme toistemme paitoja, vaan tarvitaan Business Cityä.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (ps.) Lahdesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut