Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Ehdokkaalta | Ketä kiinnostaa kuntapolitiikka? Jos emme muuta tapojamme tehdä politiikkaa, loppuvat meiltä kohta tekijät

Tänä keväänä käydään taas kuntavaaleja, jotka ovat meidän jokaisen osalta ehkä tärkeimpiä vaaleja. Tulevissa vaaleissa päätetään kunnalle korkein päättävä elin, joka päättää esimerkiksi kunnan budjetista.

Valtuustossa päätetään juuri niistä arkisista asioista, jotka koskevat tavalla tai toisella meistä jokaista. Tulevat päättäjät linjaavat esimerkiksi siitä, paljonko bussilippu maksaa, minkälaisia liikuntatiloja kaupunki tarjoaa ja paljonko rahaa käytetään koulutukseen.

Meidän jokaisen kannalta onkin tärkeää, että saamme mahdollisimman heterogeenisen ja kuntalaisiamme kuvaavan porukan päättämään näistä asioista. Mutta onko kuntapolitiikka tarpeeksi houkuttelevaa kaikille?

Olen kuullut monen ihmettelevän, miten itse jaksan olla mukana politiikassa, jossa perustellaan omia mielipiteitä haukkumalla muita. Olen myös itse ihmetellyt kulttuuria, joka paistaa läpi eduskunnan täysistunnosta tai vaikuttajien sosiaalisesta mediasta.

Emmekö tosiaan osaa enää kuunnella kunnioittavasti muiden ajatuksia tai perustella omia mielipiteitämme haukkumatta muita? Milloin haukkumisesta, mollaamisesta tai kiusaamisesta on tullut osa vaikuttamista? Vaikka vastakkainasettelu on helppoa, ei se silti tarkoita sitä, että sitä pitäisi – varsinkaan, kun kyseessä ei ole peli tai kilpailu, vaan pitkäjänteinen työskentely paremman arjen puolesta.

Jos emme muuta tapojamme tehdä politiikkaa, loppuvat meiltä kohta tekijät. On meidän jokaisen etu, että politiikka on houkuttelevaa. Tarvitsemme motivoituneita eri alojen asiantuntijoita sekä erilaisissa elämänvaiheissa olevia kuntalaisia päättämään jokaiselle tärkeistä asioista. Tarvitsemme päätöksiä ja motivaatiota tehdä työtä yhteisen asian puolesta.

Jokainen voi vaikuttaa siihen, minkälaista päätöksenteko- tai keskustelukulttuuria suostumme seuraamaan.

Emme tarvitse voittajia tai kilpailua äänimääristä. Jos keskitymme kilpailemiseen, tulee päätöksen tekemisestä kausiluonteista ja päätettävät asiat unohtuvat.

Sanokaa minua sinisilmäiseksi, jos haluatte, mutta uskon, että politiikkaa voidaan tehdä ilman vastakkainasettelua. Uskon, että voimme olla asioista eri mieltä ja silti käydä rakentavia keskusteluja ja tulla johonkin lopputulokseen. Se, että asioita on aina tehty tietyllä tavalla, ei tarkoita sitä, että niiden pitäisi jatkua aina sillä tavalla.

Meistä jokainen voi vaikuttaa siihen, minkälaista päätöksentekokulttuuria tai keskustelukulttuuria suostumme seuraamaan. Toivonkin, että tulevissa vaaleissa käymme keskustelua myös siitä, minkälaista kulttuuria ja yhteiskuntaa haluamme rakentaa.

Toivon myös, että meistä jokainen miettii, minkälaista kulttuuria välitämme itse ympärillemme. Tiedän, että seura tekee helposti kaltaisekseen, mutta meillä jokaisella on myös valtaa valita.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kok.) Lahdesta.