Pääkirjoitus: Hiihtokansa ottaa talvikeleistä ilon irti, mutta kisajärjestäjät nuolevat näppejään

Tätä näkyä joudutaan odottamaan vielä ainakin vuosi. Finlandia-hiihtäjät alkutaipaleellaan helmikuussa 2019. Sami Lettojärvi

Lahden seudulla on pitkästä aikaa päästy nauttimaan kunnon talvesta, kun lumi on peittänyt maan ja pakkanen paukkunut nurkissa yhtä soittoa jo toista kuukautta.

Kansalaiset ovat ottaneet talvesta ilon irti. Tämä on nähty muun muassa alueen mainiolla latuverkostolla, joka on etenkin viikonloppuisin houkutellut puoleensa pilvin pimein jo katoavaksi kansanperinteeksi väitetyn maastohiihdon vanhoja ja uusia harrastajia.

Kansanhiihtolatujen täyttyessä on ollut suorastaan paradoksaalista, että hiihtolajien kilpailutapahtumat ovat yksi toisensa jälkeen joutuneet tyytymään poikkeuksellisen matalan profiiliin. Tai pahimmillaan panemaan lapun luukulle, kuten Finlandia-hiihto teki viime viikolla.

Harva lienee havainnut, että Lahdessa on meneillään kisaputki, joka alkoi Salpausselän kisoista, jatkui yhdistetyn Continental cupilla ja päättyy tällä viikolla nuorten mäkihypyn ja yhdistetyn MM-kilpailuihin. Olosuhteet ovat huippukunnossa, mutta yleisö ei pääse paikalle koronarajoitusten jätettyä hankien hohdon täysin varjoonsa.

Suuri yleisöjuhla näistä tapahtumista on tosin perinteisesti ollut vain Salpausselän kisat, eikä senkään vetovoima ole enää aikoihin ollut entisensä. Silti lehtereiden pitäminen tyhjänä oli järjestäjille takaisku, jota tv- ja mainossopimukset toivon mukaan paikkasivat siinä määrin, että edes nollatulos olisi mahdollinen.

Tuli tappiota tai ei, liki satavuotiaan "Salppurin" tulevaisuutta ei yksi surkea vuosi vielä vakavasti horjuta. Paljon ahtaammalla on puolta nuorempi instituutio Finlandia-hiihto, joka jää nyt väliin jo toisena talvena peräkkäin viranomaisten tulkittua kisan yleisötapahtumaksi ja hiihtäjätkin tapahtuman osallistujiksi.

Koronarajoitukset lienevät ensi vuonna jo mennen talven lumia.

Vuoden takainen peruutus johtui lumipulasta ja siitä Finlandia-hiihto olisi vielä selvinnyt varsin vähin vaurioin hyvinä aikoina kerryttämiensä taloudellisten puskuriensa ansiosta. Toista peräkkäistä peruutusta tapahtuman on kuitenkin vaikeampi kestää liikkumavaran tultua pitkälti käytetyksi.

Järjestäjillä on nyt kova paikka heidän pyrkiessä turvaamaan Finlandia-hiihdon jatkuvuuden, jota ilmastonmuutoskin uhkaa. Tulevaisuutta yritetään rakentaa pitämällä osallistujat tyytyväisinä. Ilmoittautumismaksut luvataan tällä kertaa siirtää täysimääräisinä ensi vuodelle. Kaukoviisaan kädenojennuksen todellinen voima punnitaan tulevina talvina, joiden järjestäjät toivovat varmasti olevan kelien puolesta kuluvan kaltainen. Koronarajoitukset lienevät sentään silloin jo mennen talven lumia ilman uusia takaiskuja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut