Lukijalta: Uimahallit avattava ikäihmisille heti – kun uimaan ei ole päässyt kuukausiin, liikuntaelinten sairaudet ja muu kärsimys uhkaavat lisääntyä

Reino Kallio

Rokotustahti näyttää kiihtyneen niin, että suuri osa ikäihmisistä tullee rokotetuksi jo helmikuussa. Korona-aika on ollut vanhemmalle väelle erityisen tuhoisaa siksi, että heistä suurin osa on viettänyt aikaansa kuukausia sisällä.

Talvikelien liukkauden takia – onneksi meillä on sentään kunnon talvi – ulos ei ole juuri päässyt. Siksi monen vanhuksen kunto on todella päässyt rapistumaan, mistä ei kyllä hyvää seuraa heidän terveydelleen.

Uimahallit kuntosaleineen ovat miltei ainoa liikkumismuoto, jota huonosti liikkuvat voivat harjoittaa talvisin tai rospuuttoaikoina. Kun tämä mahdollisuus on ollut käyttämättä useiden kuukausien ajan, erilaiset liikuntaelinten sairaudet uhkaavat lisääntyä samoin kuin monet muutkin inhimilliset kärsimykset.

Nämä kaikki kasvattavat nykyisiä ja tulevia terveydenhoitomenoja, jotka muutenkin ovat aivan liian korkeita. Siksi juuri kasvavan vanhusjoukon liikkumismahdollisuuksiin olisi kiinnitettävä aivan erityistä huolta.

Rokotukset Trion koronarokotuspisteellä alkoivat, ensin vuorossa iäkkäät

Jos olen oikein ymmärtänyt, osa kilpauimareista on voinut harjoitella korona-aikanakin. Siksi ei edes tasa-arvon nimissä voida kieltää eläkeläisten uintimahdollisuutta. Heidän kannaltaan pahin skenaario on se, että uimahallit pysyisivät suljettuina pitkälle kevääseen, jonka jälkeen seuraisi remonttitauko, jolloin todellisesti pääsisi uimaan vasta syksyllä, ikään kuin remontoida ei olisi voitu myös korona-aikana.

Monet eläkeläiset toivovat lisäksi, että saunojen lauteet korjattaisiin niin, että ikääntyneet voisivat helpommin löylytellä. Nyt lauteiden välit ovat tehty lähinnä reippaiden urheilijoiden tarpeisiin ja ovat niin suuria, että ylimmille lauteille on vanhusten vaikea päästä.

Kun uimahallien käyttäjistä valtaosa on varttunutta väkeä, lauteiden mittasuhteet hankaloittavat suuren joukon saunomista. Lukuisista toivomuksista huolimatta tätä epäkohtaa ei ole haluttu korjata, vaikka se olisi helppo toteuttaa eikä maksaisi juuri mitään. Ilmeisesti tarvitaan paha ja vakava onnettomuus, ennen kuin toimeen tartutaan. Jo nyt on sattunut läheltä piti -tilanteita.

Monet toivovat lisäksi saunojen lauteiden korjaamista niin, että ikääntyneet voisivat helpommin löylytellä.

Terveysviranomaiset kehottavat ikäihmisiä oman terveytensä nimissä liikkumaan, mikä on halpa keino saada sairaanhoitokuluja alemmaksi. Siksi myös kunnallisilla virkamiehillä olisi painava syy noudattaa tätä ohjetta.

Kun ikäihmisille uinti ei yleensä aiheuta muitakaan onnettomuuksia, se on siksi heille paras liikuntamuoto, jota myös terveysviranomaiset suosittelevat erityisesti.

Vetoankin liikuntatoimen päättäjiin uimahallien nopean avaamisen puolesta ensi sijassa edes ikä-ihmisille, jos sitä ei voida tehdä vielä yleisesti. Kunnallinen päätöksenteko ei saisi olla niin kankeaa, ettei erityisryhmien tarpeita otettaisi huomioon.

Kirjoittaja on filosofian tohtori Lahdesta.

Kommentoi