Lukijalta: Vallankäyttäjät ja sellaiseksi pyrkivät – puhukaa totta!

Matti Nissinen

Yksi laji muunnettua totuutta on, että oikean asian tai toimenpiteen syyksi esitetään jokin muu kuin todellinen syy. Viime keväänä viranomaisemme vähättelivät maskin käyttöä koronaviruksen leviämisen estämisessä, jopa varoittelivat maskista. Mistä oli kysymys?

Oli annettu perusteettoman optimistisia tietoja Suomen varautumisesta pandemiaan. Kun tiedot eivät pitäneetkään paikkaansa eikä suojaimia riittänyt edes hoitohenkilökunnalle, pelättiin aiheellisesti maskien hamstrausta. Sen estämiseksi turvauduttiin vähintään puolitotuuksiin.

Rokotukset Trion koronarokotuspisteellä alkoivat, ensin vuorossa iäkkäät

Nyt rokotukset alkavat vanhusväestölle. Aiemmin kerrottiin, että toinen rokotus annetaan kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä. Nyt aikaväliä pidennetään monella viikolla. Syy on ymmärrettävä: rokotteita ei saatu luvattuja määriä ja ensimmäinen annos halutaan pistää mahdollisimman moneen. Sekin antanee jo jonkinlaisen suojan. Kun viranomaisemme ovat kuitenkin alkaneet kertoa syyksi, että rokotuksen suoja näin paranee. Sitä minä en usko. Vielä pari viikkoa sitten kerrottiin kolmen viikon ehdottomuudesta.

Meiltä hallintoalamaisilta voi edellyttää rehellisyyttä. Viranomaiset ja poliitikot voisivat antaa meille mieluiten hyvän esimerkin. Sanotaan, että luottamus on tärkein yhteiskunnallinen voimavaramme. Sitä ei kannata edes tarkoituksenmukaisuussyistä murentaa. Annan toiveikkaan neuvon vallankäyttäjille ja sellaiseksi pyrkiville: Puhukaa totta!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.