Lukijalta: Mielipiteen vapaus testataan myös kuntavaaleissa

Jorma Talikka

Sanan ja mielipiteenvapaus, joka ei kestä kiusatun, toisen uskonnon, ihonvärin tai köyhän mielipidettä, ei ole sananvapautta, vaan aivan jotain muuta. Vaikeneminen asioista on kaikkein vaarallisinta. Kuntavaaleissakin on kyse juuri tästä; jos ei anneta ihmisen kertoa omaa näkökantaansa, ei hän voi kertoa, mitä ajattelee, ja silloin ei demokratian kirjain toteudu.

Muistutuksen vuoksi 3. toukokuuta 1991 Namibian Windhoekissa hyväksyttiin Windhoekin julistus, joka puolusti itsenäistä ja moniarvoista lehdistöä. Kaksi vuotta myöhemmin, 3. toukokuuta, julistettiin Unescon aloitteesta YK:n yleiskokouksessa lehdistönvapautta kunnioittavaksi teemapäiväksi.

Kansainvälisen lehdistönvapauden päivä on hyvä mahdollisuus arvioida lehdistönvapautta sekä kunnioittaa työssään vainotuksi tulleiden tai peräti henkensä menettäneiden toimittajien muistoa.

Sanan ja mielipiteen vapaus ovat aina yhtä ajankohtaisia asioita, joihin kohdistuva, vaino, uhkaukset tai vastaava on pysäytettävä viipymättä. Tämä koskee mediaa, mutta myös kaikkia ihmisiä. Asioista pitää ja saa olla erimieltä. Tulevissa kuntavaaleissa testataan myös tämä.

Vaikeneminen asioista on kaikkein vaarallisinta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut