Ehdokkaalta: Erikoislääkärikoulutus kriisissä Päijät-Hämeessä – Erikoistuvien lääkäreiden työpanos on ollut merkittävä esimerkiksi ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämisessä

Martti Talja

Päijät-Hämeessä on oltu aina innovatiivisia sote-palveluiden järjestämisessä. Vuoden alusta alkoi Harjun terveys julkisen ja yksityisen yhteisyrityksenä tuottaa Lahden, Kärkölän ja Iitin sote-peruspalvelut sekä hammashuollon palvelut.

Viime keväästä on Päijät-Sote vääntänyt kättä Helsingin yliopiston kanssa yhteisyrityksen mahdollisuudesta kouluttaa erikoislääkäreitä. Yliopiston tulkinnan mukaan terveydenhuollon ammattihenkilölaki ja sen asetuksen 8§ muodostaa juridisen esteen yleislääketieteeseen ja myös sairaalaerikoisaloille erikoistumiseen kuuluvan yhdeksän kuukauden pituiselle yleislääketieteen erityiskoulutukselle yksityisessä yrityksessä.

Pahimmillaan kiista koulutusoikeuksista johtaa siihen, että myös erikoissairaanhoidon ja ensihoidon yli 60 erikoistumisviran täyttäminen vaikeutuu puhumattakaan yleislääketieteen koulutuksesta.

Erikoistuvien lääkäreiden virkojen määrä on lähes neljännes koko sairaalan virkamäärästä. Erikoistuvien lääkäreiden työpanos on ollut perinteisesti merkittävä ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämisessä. Päijät-Häme on yksi maamme 12 laaja-alaisen päivystyksen sairaalasta.

Terveydenhuollon toimintayksiköissä jatkuva koulutus ja tutkimus luovat pohjan laadukkaalle toiminnalle ja hyville hoitotuloksille. Uraansa aloittelevalle lääkärille ovat nämä samat kriteerit keskeisiä työpaikan valinnassa.

Päijät-Hämeen keskussairaala kilvoittelee maakunnan merkittävimmän akateemisen yhteisön asemasta LUT-yliopiston kanssa. Oman työn arviointi tieteellisin tutkimuksen menetelmin on laadukkaan sairaalan perusedellytys.

Pahimmillaan kiista koulutusoikeuksista vaikeuttaa erikoissairaanhoidon ja ensihoidon yli 60 erikoistumisviran täyttämistä puhumattakaan yleislääketieteen koulutuksesta.

Päijät-Sote ja lääkäreiden etujärjestönä Lääkäriliitto ovat vedonneet yliopistoihin, että erikoistumiskoulutuksen ja sen volyymien alati lisääntyessä tulisi kaikki yliopiston määrittämät laatukriteerit täyttävä koulutus hyväksyä työnantajan juridisesta muodosta riippumatta – nämä lainsäädännön rajoitteet eivät edusta enää nykyaikaa.

Koulutusoikeuksien rajoittaminen johtaa monien muiden haasteiden ohella myös edellä kuvattuihin rekrytointiongelmiin. Ongelma koskee muitakin monituottajaratkaisuja kuin vain Päijät-Hämettä.

Olen lähestynyt kirjallisesti sosiaali- ja terveysministeriötä koulutusriidan pikaiseksi hoitamiseksi. Ministeriö voi asetusmuutoksen ohella ottaa kantaa myös lain tulkintaan. Nämä toimet olisivat perusteltuja uuden sote-lainsäädännön valmistelun ollessa kesken.

Paikallisesti Päijät-Soten tulee selvittää mahdollisuudet virkajärjestelyiksi Harjun terveyden kanssa nykyisten lain säädösten täyttämiseksi. Yleislääketieteen erityiskoulutuksen kouluttajan on oltava palvelussuhteessa kuntayhtymään oleva yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kirjoittaja on professori, Lahden kaupunginvaltuuston jäsen ja kuntavaaliehdokas (kesk.).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.