Tarja Filatovin Vierailija-kirjoitus: Demokratia tarvitsee puolustajiaan – vihan kulttuuri rikkoo hyvinvointimme luottamukselle valettua perustaa

Tarja Filatov

Olivatko loppiaisen sekasortoiset tapahtumat Washingtonissa alku vai loppu? Saavuttiko vihan ja valheen kierre lakipisteensä? Iskevätkö presidentti Donald Trumpia tukeneet kahakoitsijat kovemmin?

Voisivatko Washingtonin tapahtumat toistua myös meillä? Kansanedustaja Juha Sipilää sysittiin, vihreiden toimisto töhrittiin hakaristein, ministeri Annika Saarikkoa häiriköitiin kansalaistapaamisessa. Jos häirintä estää tavallisia suomalaisia ihmisiä lähtemästä esimerkiksi ehdokkaaksi, teot kohdistuvat demokratiaamme.

Moni miettii, miten on ajauduttu asetelmaan, jossa lähtökohtaisesti oikeassa olemme oma joukkio ”hyvä me” ja väärässä toiset ”pahat he”. Aiemmin ihminen koettiin kunnialliseksi, jos hän myönsi virheensä, ja viisaaksi, kun hän otti oppia niistä, ja vahvaksi, jos kykeni korjaamaan virheensä.

Nyt tahallinen väärinymmärrys, toisten mielipiteiden tyrmääminen ja aggressiivisuus omaan kuplaan kuulumattomia ihmisiä kohtaan ovat arkipäivää internetin keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa.

Olemme sallineet vihan kulttuurin hiipiä omaan kielenkäyttöömme. Sana on teon siemen ja henkistä väkivaltaa alistaessaan, uhatessaan, pelotellessaan, hiljentäessään toisia.

Siellä, missä pitäisi hakea yhteistä ymmärrystä ja luottamusta tulevaisuuteen, synnyttää nyt vihapuhe illuusioita salaliitoista, korruptiosta ja väärinkäytöksistä. Silloin politiikassakaan ei enää merkitystä ole totuudella, vaan merkitykselliseksi tulee se, miten uskottavalta jotkin väitteet oman potentiaalisen kannattajakunnan näkökulmasta tuntuvat.

Jos ja kun poliittiset johtajat antavat hiljaisen siunauksen vihapuheelle ja vääristelylle, on tavallisen ihmisen vaikea erottaa tosiasioita ja valhetta.

Jos ja kun poliittiset johtajat antavat hiljaisen siunauksen vihapuheelle ja vääristelylle, on tavallisen ihmisen vaikea erottaa tosiasioita ja valhetta. Pahimmillaan tämän kehityksen jäljet johtavat myös Suomessa Washingtonissa loppiaisena nähtyihin tapahtumiin.

Emeritusprofessori Bo Rothsteinin mukaan pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden keskeinen menestystekijä on ollut vahva sosiaalinen pääoma. Pohjolassa on vallinnut keskinäisen luottamuksen ilmapiiri, niin tavallisten ihmisten kuin yhteiskunnallisten instituutioidenkin välillä.

Sosiaalinen pääoma on ollut samassa veneessä olemista – kun on voinut luottaa siihen, että naapurikin maksaa veronsa, on voinut itsekin hyväksyä omat maksunsa. Verovaroilla on ylläpidetty hyvinvointia, laadukasta koulua, terveydenhoitoa ja toimeentulon turvaa. Jokaiselle on taattu mahdollisuus tavoitella täyttä potentiaaliaan ja unelmiaan.

Vihan kulttuuri rapauttaa tuota sosiaalista pääoma. Se repii ja raastaa ihmisten välisiä suhteita, luottamusta poliittiseen päätöksentekoon ja demokratiaan. Se rikkoo hyvinvointimme luottamukselle valettua perustaa.

Demokratiamme on selvinnyt monesta kurimuksesta voittajana. Mikään voitto ei kuitenkaan tule ilmaiseksi. Siksi myös nyt kansanvallan puolustajien on herättävä. Tarvitsemme yhteisesti sovitut pelisäännöt, joilla palautamme kunnioituksen ja arvostuksen vuorovaikutukseen.

Sananvapaus ei ole valheiden levittämisen, vaan totuuden etsimisen väline!

Jos minulla olisi taikasauva, ujuttaisin koronarokotteisiin aimo annoksen empatiaseerumia ja toisten ihmisten kunnioituskiteitä.

Valtiollisten instituutioiden, eduskunnan etunenässä, on syytä käynnistää yhteistyössä median, puolueiden ja muiden kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa työ näiden pelisääntöjen laatimiseksi.

Sananvapaus ei ole valheiden levittämisen, vaan totuuden etsimisen väline!

Kirjoittaja on eduskunnan 1. varapuhemies (sd.) Hämeestä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut