Markus Pirttijoen Esalainen: Voivatko hinnat valehdella vai onko Helsingissä kolme kertaa mukavampaa kuin Lahdessa?

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

Kysynnän ja tarjonnan lakiin on kirjoitettu oma alaviitteensä, joka pätee vain Lahdessa. Täällä asuntojen hinnat laskevat, vaikka pääluku eli kysyntä kasvaa.

Lahden asukasluku vahvistui viime vuonna parilla sadalla hengellä. Siitä huolimatta esimerkiksi kerrostaloyksiöiden ja -kaksioiden hinnat laskivat. Lahdessa asunnot ovat kolmanneksi edullisimpia Kouvolan ja Porin jälkeen.

Viikolla silmään pisti mielenkiintoinen juttu Helsingin Sanomista. Siinä oli haastateltu Helsingin Etelä-Haagassa vuokrakaksiossa asuvaa Riina Nevalaista, joka jakoi asunnon poikansa kanssa. Jälkikasvu sai makuuhuoneen, äiti nukkui olohuoneessa. Vuokra oli kuukaudessa päälle 1 000 euroa, johon kului yli puolet palkasta.

Hei haloo?

Lahdessa Riina saisi kerrostalosta keittiön ja kylppärin lisäksi neljä huonetta, ja silti rahaa jäisi satoja euroja enemmän käteen kuin nyt.

Juttelin taannoin eläkeläismiehen kanssa, joka oli havahtunut siihen, että mitä he Helsingissä tekevät. Myivät asunnon ja käyttivät puolet myyntituloista järvenranta-asuntoon Heinolassa. Lahti oli ollut vaihtoehto, mutta Niemestä ei ollut löytynyt sopivaa kohdetta. Jäljelle jääneillä sadoilla tuhansilla hän aikoi rahoittaa elämänsä laatua.

Helsingin asuntotilanne kolahti myös omalle kohdalle. Myimme Kajaanin talomme nelihenkiselle perheelle, joka oli asunut Helsingissä rivitalokolmiossa niin, että vanhemmat nukkuivat, yllätys yllätys, olohuoneessa. Kajaanissa he saivat lastensa lisäksi myös itselleen oman makuuhuoneen, joka on saman kokoinen kuin edellisen kodin makuuhuoneet yhteensä. Kaupan päälle tuli vielä ylimääräinen huone, josta käsin etätyöt sujuvat näppärästi pääkaupunkiseudullekin.

Näissä tapauksissa asumisväljyys parani, kenties elämänlaatukin. Siitä huolimatta esimerkiksi Lahden ja Helsingin ero asuntojen hinnoissa on aivan älytön. Lahdessa kerrostalokolmioiden keskihinta neliöltä oli noin 1 500 euroa, Helsingissä 4 700 euroa. Onko Helsingissä yli kolme kertaa mukavampaa vai mistä ihmiset siellä oikein maksavat?

Asukaskehitys pääkaupungissa on juuri nyt mielenkiintoisessa tilanteessa. Viikolla nimittäin pisti silmään toinenkin asia. Aluetutkija Timo Aro twiittasi, että Helsinki on kärsinyt suurimmat maan sisäiset muuttotappiot viime vuonna.

Havainto oli hätkähdyttävä. Helsinki oli ollut ylivoimainen ykkönen maan sisäisen muuttoliikkeen voittajana vuosina 2015–2019 ja hetkessä se oli pudonnut 21 kaupungin joukossa listan viimeiseksi. Suurimpien kaupunkien vetovoiman puolesta vannovat uskovat, että kyseessä oli koronan aiheuttama häiriö ja kasvu palautuu perinteiselle uralle kun epidemia väistyy.

Vaan entäpä jos ei palaakaan? Jos ihmiset eivät koronan hellitettyä lakkaakaan arvostamasta sitä, että rahaa voi käyttää muuhunkin kuin asumiseen ja omalla makuuhuoneellakin on arvoa.

Jos muuttotappioita alkaisikin tulla vuosi toisensa jälkeen, joku eiralaisen arvoasunnon omistaja saattaisi alkaa pohtia, jääkö jälkipolville perinnöksi tähtitieteellisten myyntivoittojen sijaan Musta Pekka, jota myös yhtiövastikkeeksi kutsutaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut