Lukijalta: Vanhempainkoulusta olisi monia hyötyjä – Kultaisen keskitien oivaltaminen kasvatuksessa vaatii paljon kokemusta eikä sitä monella ole ennen omien lasten saamista

Saara Vehkala

Antti Roine esitti Etelä-Suomen Sanomien mielipidesivulla 2.2.2021 vanhempainkouluja ratkaisuksi kiusaamisen juurisyihin eli varhaislapsuuden ongelmiin.

Kiusaajan varhaislapsuus ei varmasti yksinään selitä koulukiusaamisen ongelmaa, tähän ottanevat asiantuntijat kantaa. Eriävistä syistä huolimatta kannatan Roineen esitystä vanhempainkoulusta.

Olemme puolisoni Jukka-Pekan kanssa korkeasti koulutettuja, hyvissä perheissä kasvaneita ja niin sanotulla terveellä maalaisjärjellä ja kristillisellä vakaumuksella varustettuja kolmen lapsen vanhempia. Kuitenkaan lastenkasvatus ei maisterintutkinnolla automaattisesti onnistukaan, vaan olemme molemmat uupuneet raskaasti.

Suurin osa ongelmistamme selittyy omalla liiallisella vaativuudella yhdistettynä edellisten sukupolvien autoritääriseen kasvatukseen.

Olemme saaneet kaupungilta lapsiperheiden tukea – en uskalla ajatellakaan, kuinka monen sadan tuhannen euron arvosta. Lisäksi olen saanut pysyviä sairauksia kroonisen stressitilan seurauksena. Suurin osa ongelmistamme selittyy omalla liiallisella vaativuudella yhdistettynä edellisten sukupolvien autoritääriseen kasvatukseen.

Hyvä lääke tähän olisi tunnollisille vanhemmille suunnattu vanhemmuuskoulu, jossa olisi myös lempeitä mummoja ja vaareja entisaikain kasvatusihannetta monipuolistamassa. Tunnollinen vanhempi voi olla lapselleen huomaamatta liiankin vaativa, jos aikaa kasvatukseen paneutumiseen on paljon.

Päästyäni tilastotieteilijän töihin 12 kotiäitiysvuoden jälkeen huomaan, kuinka lasten ruutuaika on lisääntynyt. Olemme olleet aina tarkkoja ruutuajasta, sen haitathan tunnetaan. Kääntöpuolena lapset ovat kärsineet tarpeettomankin vahvoista rajoituksista.

Hyvä lääke tähän olisi tunnollisille vanhemmille suunnattu vanhemmuuskoulu, jossa olisi myös lempeitä mummoja ja vaareja.

Kultaisen keskitien oivaltaminen kasvatuksessa vaatii tosiaankin paljon kokemusta eikä sitä monella ole ennen omien lasten saamista. Miksi siis jättää meidät vanhemmat oman onnemme nojaan, kun mielellämme ottaisimme vastaan viisautta muiltakin? (No myönnän: isovanhemmilta hyviä vinkkejä saisi, mutta niitä on vaikea ottaa vastaan, kun heti syyllistyn itse.)

Joten niiaan syvään hyvinvointi-Suomen laadukkaista palveluista kiittäen, mutta ennaltaehkäisevän tuen tärkeyttä todentaen. Kunhan vanhemmuuskouluun haetaan vapaaehtoisia vertaisiksi, me tulemme heti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.