Pääkirjoitus: Sitoutumattomat kokoavat voimiaan Päijät-Hämeessä

Hämeen sitoutumattomia johtaa Asikkalan ex-kunnanjohtaja ja entinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Juri Nieminen, joka tekee paluun kuntapolitiikkaan. Juha Peurala / Arkisto

Puoluepoliittisesti sitoutumattomat luottamushenkilöt ja ryhmät ovat alkaneet koota voimiaan Päijät-Hämeessä tulevien koitosten varalta.

Tällä viikolla näki päivänvalon tarkoitusta varten perustettu uusi yhdistys nimeltään Hämeen sitoutumattomat. Alku on vielä vaatimaton, sillä yhdistyksellä on vasta puolenkymmentä henkilöjäsentä. Etujoukko on tosin paikallisesti nimekäs ja heidän edustamillaan ryhmillä on merkittävä asema omassa kunnassaan.

Yhdistyksen kokosi Juri Nieminen, Asikkalan ex-kunnanjohtaja, joka viime vaaleissa nosti sitoutumattoman Kotikunta-liikkeen valtuuston suurimmaksi ryhmäksi ja itsensä kunnanhallituksen johtoon. Nieminen jätti pestinsä kesken ja erosi myös valtuustosta muutettuaan Asikkalasta. Nyt hän on palannut ja lähdössä taas Kotikunnan ehdokkaaksi kevään vaaleihin

Varapuheenjohtaja Kaija Järvinen edustaa kotikaupungissaan vaikutusvaltaista Parempi Heinola -ryhmää. Sihteeri on Markku Koskinen, jonka Kärkölä-ryhmä onnistui viimeksi saavuttamaan enemmistön valtuustopaikoista. Sen turvin Koskinen huudatti itsensä kunnan ensimmäiseksi pormestariksi.

Häme yhdistyksen nimessä viittaa siihen, että ovet ovat avoinna myös kantahämäläisille. Lisävahvistukset olisivat siltä suunnalta tarpeen, jotta yhdistys voisi havitella menestystä myös eduskuntavaaleissa mahdollisella yhteislistalla.

Päijät-Hämeessä yhdistyksellä on mahdollisuus nousta todelliseksi vaikuttajaksi siinä vaiheessa, kun maakunnallisia luottamustehtäviä jaetaan kuntavaalien jälkeen. Jos yhdistys kokoaa neuvotteluihin vaaliliiton, se kahmii sitä enemmän paikkoja, mitä useamman ryhmän se onnistuu houkuttelemaan siipiensä suojaan. Niinpä katseet ovat kääntyneet myös Iittiin ja Lahteen.

Etujoukko on paikallisesti nimekäs.

Lahdessa sitoutumattomat ryhmät ovat toistaiseksi pysytelleet visusti politiikan marginaalissa. Vaalien jälkeen voi olla toisin, sillä kahden valtuutetun Pro Lahti on kasvattanut ehdokaslistansa niin pitkäksi, että se enteilee sitoutumattomille todellista läpimurtoa myös Lahden valtuustoon perinteisten puolueiden kustannuksella.

Eri asia on, tunteeko valtuustossa omaa tietään tarponut Pro Lahti vetoa sitoutumattomien yhdistystä kohtaan – tai päin vastoin. Niemisen mukaan jäsenyys edellyttää sitoutumista yhdistyksen arvoihin. Niihin lukeutuvat myös hyvät käytöstavat. Viesti lienee suunnattu eritoten Pro Lahden nokkamiehelle Kalle Aaltoselle, jonka käytöksessä moni kanssavaltuutettu näkee runsaasti toivomisen varaa. Tosin Asikkalassakin on päättäjiä, joiden mielestä Niemisen ei ehkä kannattaisi tässä asiassa heitellä kiviä ensimmäisten joukossa.

Lahden istuvan valtuuston kärkipuolueiden termostaatti kääntyi kohti kaakkoa

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut