Hanna Myyrän Esalainen: Tartuntariskit ja maskittomuus ovat alkaneet nyppiä – koronatauti ei ole nuhakuume

Hanna Myyrä

Koronapandemian alussa monet ulkoilmaan tai keväisille luontopoluille hankkiutuneet tervehtivät tuntemattomiakin vastaantulijoita. Silloin koki poikkeusolojen takia jonkinlaista yhteenkuuluvuuden tunnetta, ja ehkä pandemiassa oli jonkinlaista epäuskottavuuden sekaista uutuudenviehätystäkin.

Uutuudenviehätys karisi sangen nopeasti eikä enää tule samassa veneessä olemisen tunnettakaan, vaikka sille olisi edelleen tarvetta.

Nykyisin enemmänkin ärsyttää se, miten paljon piittaamattomia ihmisiä on liikkeellä yleisillä paikoilla. En ole ainakaan sosiaalisen median perusteella ainoa, jota tilanne nyppii.

Moni jakaa turhautumistaan, kun bussimatkalla on ollut kutakuinkin ainoa maskillinen tai kun kauppakeskuksessa suuri osa väestä ohittaa käsidesitelineet eikä käytä maskia.

Tartunnan saaneita ei ole syytä syyllistää, mutta on aiheellista kantaa huolta siitä, etteivät kaikki tee riittävästi taudin leviämisen estämiseksi. Koronavirusepidemia on yhä täällä ja se on yhä vakava sairaus etenkin ikääntyneille ja riskiryhmille eikä päästä helpolla kaikkia nuoria ja terveitäkään. Emme ole tekemisissä nuhakuumeen kanssa, mitä monien on vaikeaa ymmärtää.

Edes rokote ei poista tarttumisen tai tartuttamisen riskiä kokonaan, kuten ei influenssapiikkikään.

Loppujen lopuksi meiltä ei kovin kummoisia vaadita koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja sen vähän voisivat kaikki tehdä. On ymmärrettävää, että maskin käyttö on joillekin terveyssyistä mahdotonta, mutta muiden pitäisi vain jaksaa. Ei maskin läpi hengittäminen mukavaa ole, mutta haitta on terveille siedettävä.

Vaikeaa on ymmärtää myös sitä, miten ristiriitaisesti valtion oman laitokset tai yhtiöt saattavat koronaviruspandemiaan suhtautua. Jouduin käymään Helsingissä vastikään pariin otteeseen ja yksi menomatka oli taitettava aikataulusyistä Z-junalla. Ero sekä matkustajien että VR:n suhtautumisessa Z-lähijunan sekä pikajunien – IC-junien ja Pendolinojen – välillä oli ammottava.

Pikajunien kuulutuksissa annettiin vahva suositus maskin käytöstä, muistutettiin turvaväleistä ja olipa juniin jopa varattu osasto, jossa maskin käyttäminen on pakollista. Matkustajia istui väljästi ja lähes kaikilla oli maski.

Z-junassa tunnelma oli toinen. Yhtään kuulutusta ei tullut Lahden ja Helsingin välillä, ja etenkin Lahden etelänpuoleisilta asemilta nousi kyytiin pääasiassa maskittomia matkustajia. Yksi nuori mies seilasi edestakaisin koko matkan eri vaunujen välillä maskitta. Olin tyytyväinen siitä, että olin varustautunut FFP2-maskiin, sillä kovin turvalliselta matka ei tuntunut.

Ymmärrän erittäin hyvin niitä Lahdesta Helsingissä töissä käyviä, jotka ovat huolissaan turvallisuudestaan VR:n keskeytettyä suosittuja pikajunavuoroja. On vaikeaa löytää perusteluja sille, että VR pakottaa Z-junaan sellaisia, joiden on pakko matkustaa työnsä vuoksi, mutta suhtautuu itse Z-junien turvallisuuteen näin väljästi.

Z-junissa sitä paitsi matka kestää kauemmin kuin pikajunissa ja ihmiset istuvat vastakkain, joten nimenomaan niissä tartuntariskit ovat suuremmat.

Aiemmin suosittu aamujuna Lahdesta Helsinkiin ei nyt kulje

VR:n säästötoimet vaarantavat työmatkalaisten terveyden, pahimmassa tapauksessa Z-junista tulee todellisia viruslinkoja

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut