Ilmastotavoite lähemmäksi

Ympäristökomissaari Karmenu Vella ja ministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoivat ympäristöneuvoston käymistä keskusteluista. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ympäristöministerien tapaaminen loppuviikolla jatkoi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ministerikokousten sarjaa Helsingissä.

Finlandia-talolla keskusteltiin monien jäsenmaiden kannattamasta pyrkimyksestä kirjata EU:n ilmasto­tavoitteeksi hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. Se on Suomen puheenjohtajuuskauden tavoite.

Mitään päätöksiä ei tehty, eivätkä ne edes kuulu epävirallisten ministerikokousten toimivaltaan.

Varovaisen myönteistä tietoa toki saatiin. Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) arvioi torstain keskustelujen jälkeen, että EU:n pitkän aikavälin ilmastotavoitteesta on mahdollista saavuttaa sopu vuoden loppuun mennessä.

Mikkonen tulkinnee oikein ympäristöministerien näkökantoja. He ovat ammatti-ihmisiä ja hyvin tietoisia tarvittavista toimista. Toivottavasti myös muut päättäjät eri maissa ovat samalla kannalla.

Nykyisen ilmastotavoitteen mukaan EU:n tulee vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vuoteen 2030 mennessä 40 prosentilla vuodesta 1990. Tätä tavoitetta halutaan kiristää 55 prosenttiin.

Päästötavoitteista keskusteltiin edellisen kerran huippukokouksessa juhannusviikolla Brysselissä. Kirjaus hiilineutraalista EU:sta vuoteen 2050 mennessä jäi monien pettymykseksi tekemättä, sillä Puola, Unkari ja Tšekki sekä osin myös Viro eivät halunneet sitoutua uuteen ilmastotavoitteeseen.

Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että ilmaan pääsee saman verran hiilidioksidipäästöjä kuin niitä pystytään sitomaan.

Suomen kansallinen tavoite on hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Kansallisten tavoitteiden rinnalla myös yhteisiä tavoitteita pitää tiukentaa.

Muutoksia päästötavoitteisiin ei tule ainakaan ennen syyskuussa pidettävää YK:n pääsihteerin ilmastohuippukokousta.

Paahtava kuumuus, myrskyt ja muut ääri-ilmiöt lisännevät epäilijöiden valmiutta hyväksyä muutoksia.

Tuskin mikään maa suoranaisesti vastustaa välttämättömiksi tiedettyjä päästövähennystavoitteita. Keskeinen kysymys epäilevälle kolmikolle ja omat varauksensa esittäneelle Virolle on se, mitä näissä maissa pitää tehdä EU:n kokonaistavoitteen saavuttamiseksi.

Tietä uusien ilmastotavoitteiden asettamiselle ja toteuttamiselle voi huomattavasti tasoittaa tukemalla määrätietoisesti ympäristöhankkeita. Ilmastonäkökulma olkoon aina mielessä, kun EU:lle neuvotellaan uutta rahoituskehystä vuosille 2012–2027.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 2. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 3. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 4. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 5. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 6. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 7. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 8. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 9. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 10. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 11. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 12. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 13. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 14. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 15. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.