Pääkirjoitus: Ylijäämää tuli, jäitä hattuun Lahti

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen julkisti torstaina tilinpäätösennusteen, jollaisesta hänen edeltäjänsä saattoivat useimmiten vain haaveilla. Katja Luoma

Harvassa olivat vielä joulunkaan tienoilla asiantuntijat, jotka olisivat uskaltaneet ennustaa Lahden kaupungin tekevän viime vuodelta yhden kaikkien aikojen parhaista taloudellisista tuloksistaan.

Jo lähtökohdat olivat heikot raskaasti tappiollisen edellisvuoden jäljiltä, ja koronaepidemia synkensi sekä sumensi näkymiä entisestään. Vaikka valtio riensi jo varhain kriisin kurittamien kuntien avuksi, Lahdessa jännitettiin pitkään, onnistutaanko tilikausi kääntämään plussan puolelle. Marraskuun budjettikokouksessakin viime vuoden tulosarvioksi kirjattiin varovaisesti vain 1,8 miljoonaa euroa.

Lahden kaupunki teki viime vuonna ennusteita merkittävästi paremman tuloksen – koronatuki piti talouden plussalla

Torstaina kaupunki julkisti tuoreimman ja lähes lopullisen arvion maaliskuussa valmistuvasta tilinpäätöksestään. Ja katso, ihmeitä näyttää tapahtuneen. Viivan alle ennakoidaan nyt peräti 38,7 miljoonan euron ylijäämää. Parannus edellisistä ennusteista on poikkeuksellisen suuri olkoonkin, että Lahden tilinpäätöksillä on ennenkin ollut mystinen taipumus kohentua merkittävästi valtuuston budjettikokouksen jälkeisinä kuukausina.

Tällä kertaa lukemaa ovat kaunistelleet valtion koronatuen ohella muun muassa tuoreimmat tiedot verotulojen jopa epäilyttävän suotuisasta kehityksestä. Kumpaankaan ei kaupungilla itsellään ole ollut osaa eikä arpaa, kuten ei juuri silläkään, että takavuosien pohjaton rahareikä hyvinvointiyhtymä on vihdoin onnistunut kääntämään oman taloutensa vakaille raiteille.

Itseään kaupungin isät ja äidit voivat kiittää siitä, että tulosta ovat omalta osaltaan kohentaneet myös viime vuonna aloitettuun tasapainotusohjelmaan sisältyneet toimet. Tulosennustetta torstaina esitelleet kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen muistuttivatkin aiheellisesti näiden toimien jatkamisen tärkeydestä.

Kestävään tasapainoon pääsemiseksi tarvitaan paljon enemmän kuin yksi ylijäämäinen tilinpäätös.

Historiallisen hyvä tulos pysäytti ainakin toistaiseksi kaupungin velkaantumisen ja vahvistaa tasetta tukevoittaen siten taloudellista perälautaa, jota tarvitaan tulevien vuosien haasteissa. Talouden vuosien saatossa vinoutunutta perustaa se ei silti korjaa. Kestävään tasapainoon pääsemiseksi tarvitaan paljon enemmän kuin yksi ylijäämäinen tilinpäätös, jonka erinomaisuus perustuu vielä pitkälti kertaluontoisiin rahoituseriin.

Virkamiesjohto osaa panna jäitä hattuunsa, mutta sillä on täysi työ saada poliittiset päättäjät tekemään sanoin. Vaalilupauksiaan maalaileville poliitikoille on tarpeen muistuttaa siitä yksinkertaisesta tosiasiasta, että ilman valtion koronatukea tulos olisi sukeltanut jälleen miinuksen puolelle.

Lahden talousennuste koheni roimasti: kaupunki on tekemässä koronakriisin keskellä jopa alkuperäistä tavoitetta paremman tuloksen

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut