Lukijalta: Uskonnon opettaminen kouluissa pitäisi lopettaa

Isla Huuskonen

Mielestäni uskonnon opettaminen kouluissa pitäisi lopettaa, koska kaikille oppilaille tulisi opettaa oppiainetta, joka on uskonnon ja elämänkatsomustiedon yhdistelmä. Tällä hetkelläkin näiden oppiaineiden opetuksessa on paljon yhtäläisyyksiä.

Tunneilla opetetaan esimerkiksi etiikkaa, moraalia ja vuorovaikutustaitoja sekä hyviä käytöstapoja. Olisi myös tärkeää oppia ajattelemaan eri uskonnoista kriittisesti.

Tilastojen mukaan tällä hetkellä noin 70 prosenttia kansalaisista on sitä mieltä, että uskonto tulisi korvata jollakin yhteisellä oppiaineella. Myös lähes puolet uskonnonopettajista on yhteisen oppiaineen kannalla.

Nykypäivänä monissa kouluissa on paljon oppilaita eri kulttuureista ja uskontokunnista, joten jokaiselle eri uskonnolle opetuksen järjestäminen voi olla hyvin työlästä. Kun oppilaat käyvät eri uskonnontunneilla, erilaisuuden tunne voi olla suuri, jos esimerkiksi on ainoa luokasta, joka käy elämänkatsomustiedon tunneilla.

Voitteko oikeasti väittää, että avoimet oppimisympäristöt vaikuttavat hyvältä idealta, kysyy lahtelainen peruskoululainen

Jos kaikkia uskontoja opetettaisiin saman verran, ei syntyisi syrjintää tiettyä uskontoa kohtaan. Lapset oppisivat myös pienestä pitäen arvostamaan erilaisuutta, kun kouluissa opetettaisiin eri kulttuureista ja uskonnoista. Tunnit olisivat myös tasa-arvoisia, eikä ketään syrjittäisi, koska opetukseen osallistumisesta ei voisi päätellä kuka uskoo mihinkin uskontoon.

Ymmärrän kyllä, että kristinusko on Suomessa valtauskonto, joten sitä tulisi ymmärtää syvällisemmin. Kuitenkin yhteisessä oppiaineessa opetettaisiin kristinuskon perusteet ja halutessaan voisi syventää tietojaan esimerkiksi valinnaisaineissa.

Olen sitä mieltä, että uskonnon ja elämänkatsomustiedon tunnit pitäisi yhdistää, jolloin kaikki hyötyisivät siitä ja oppisivat sekä eri uskonnoista että moraalista. Jos joku haluaisi syventää tietojaan jotakin tiettyä uskontoa kohtaan hän voisi opiskella sitä valinnaisaineena.

Kirjoittaja käy Lähteen koulun 8. luokkaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut