Pääkirjoitus: Navalnyi pelaa pitkää peliä haastaessaan Putinin

Aleksei Navalnyi puhui enemmän kannattajilleen kuin oikeudelle näytösluonteisen oikeudenkäyntinsä päätteeksi. Alexander Nemenov / Lehtikuva

Valtiojohtomme joutui jo toistamiseen parin viikon sisällä älähtämään itärajamme tuolle puolen, kun venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin alun perinkin kyseenalainen vankeustuomio muutettiin ehdollisesta ehdottomaksi prosessissa, joka mielivaltaisuudessaan palautti mieleen Stalinin ajan synkät näytösoikeudenkäynnit.

Presidentti Sauli Niinistö ehti tällä kertaa pääministeri Sanna Marinin edelle tuomitessaan kovana pitämänsä tuomion. Ylen haastattelema Niinistö huomautti, ettei suomalaisessa ja eurooppalaisessa oikeusjärjestelmässä voitaisi panna ehdollista tuomiota toimeen valvontarikkomuksen johdosta.

Lakimiestaustainen presidentti tiesi mistä puhui. Sitä paitsi Navalnyilla oli poikkeuksellisen hyvä syy "rikkomukseensa", sillä hän toipui silloin Saksassa myrkytyksestä, jonka jäljet viittaavat vahvasti Venäjän turvallisuuspalveluun.

Valtioviisaasti Niinistö ei ottanut kantaa siihen, oliko presidentti Vladimir Putin myrkytyksen takana. Navalnyi oli luonnollisesti suorasanaisempi. Enemmän kannattajilleen kuin oikeudelle suuntaamassaan puheenvuorossaan hän syytti kaikesta tapahtuneesta maansa johtajaa.

Navalnyi arveli loukanneensa Putinia jäämällä henkiin myrkytysyrityksestä. Vielä vakavampaan rikokseen hän uskoi syyllistyneensä, koska ei juossut piiloon vaan palasi toivuttuaan Venäjälle.

Paluu oli Navalnyiltä avoin haaste Putinille, eikä tämä voinut jättää reagoimatta moiseen röyhkeyteen. Hädässään Putin toimi, kuten hän on toiminut monesti ennenkin ja toimitutti uhmaajansa telkien taakse tekaistuin perustein.

Kasvava määrä venäläisistä näyttää saaneen tarpeekseen yksinvaltiaastaan.

Putin laskelmoinee, että vanha konsti toimii taas tehokkaana pelotteena kaikkia niitä kohtaan, jotka mielivät kyseenalaistaa Venäjän nykyjohdon yksinvallan oikeutuksen. Tällä kertaa laskelmointi voi kuitenkin osua harhaan. Navalnyi on osoittanut rohkeutensa jo monesti. Palatessaan Venäjälle hänen täytyi tietää, mikä häntä odottaa. Silti hän oli valmis ottamaan tässä kohtaa riskin, joka voi pitkässä pelissä vielä kantaa hedelmää.

Huolestuttavaa Putinin kannalta on, että myöskään Navalnyin kannattajat eivät ole osoittaneet merkkejä pelkuruudesta. Edes viranomaisten kovat otteet eivät ole estäneet heitä osoittamasta sankoin joukoin toistuvasti mieltään Navalnyin puolesta.

Mielenosoitukset eivät lopu Navalnyin tuomioon, sillä kasvava määrä etenkin nuorista venäläisistä näyttää saaneen tarpeekseen yksinvaltiaastaan. Nähtäväksi jää, mihin kehitys johtaa, mutta se voi tapahtua tavalla, joka edellyttää omaltakin valtiojohdoltamme yhä suurempaa valppautta. Tähän viittasi myös Niinistö valtiopäivien avajaispuheessaan keskiviikkona.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.