Matti Even Esalainen Lahden istuvan valtuuston kärkipuolueiden termostaatti kääntyi kohti kaakkoa

Etlarin viime viikonlopun puoluegallupin tulokset alkoivat kuumottaa kummasti lahtelaista kunnallispolitiikan ilmastoa. Gallupin mukaan Lahdessa olisi huhtikuussa tulossa mielenkiintoiset vaalit. Kannatusmittausten mukaan selkeä voittaja olisi perussuomalaiset. Heidän 2017 kuntavaalien 9 prosentin kannatuksensa olisi kyselyn mukaan nyt jopa 21 prosenttia. Istuvan valtuuston kärkikolmikon SDP:n, kokoomuksen ja vihreiden kannatuskäyrät ovat puolestaan kaartuneet alaviistoon.

Ovatko perussuomalaiset tehneet joitain niin merkittäviä päätöksiä, että lahtelaiset olisivat nostamassa heidät aivan demareiden kantaan? Eivät ole. He ovat kyllä päässeet vastustamaan monia sellaisia hankkeita, missä enemmistö kaupunkilaisista on saattanut olla samaa mieltä heidän kanssaan.

Mistä tämä tyytymättömyys nykyvaltuustoa kohtaan kumpuaa? Vastauksia löytyy, kun katsoo viikko sitten julkaistun kaupunki- ja kuntapalvelukyselyn tuloksia. Kysely paljastaa tyytymättömyyden pian työnsä päättävän valtuuston toimiin sekä johtaviin viranhaltijoihin.

Tulokset ovat monilta osin karua luettavaa. Kaupungin taloudenhoito, päätöksenteko ja kaupungin yleinen turvattomuus ovat tutkimuksessa mukana olevista seitsemästä kaupungista kaikkein huonointa Lahdessa. Kyselyn tuloksia ja niiden syitä kannattaisi perinteisissä puolueissa tarkastella erityisen tarkkaan.

Olisi aivan liian halpamaista todeta, että lahtelaiset veronmaksajat eivät ymmärrä päätöksentekijöitä. Kyllä he ymmärtävät, vaikka eivät mielipiteitään tulekaan markkinapäivänä toreilla kasvotusten kertomaan. Jotain perusteellista on kuitenkin tehty väärin, kun noin iso joukko osoittaa epäluottamuksen päätöksentekijöille.

"Näyttää tulevan suuria muutoksia Lahden kaupunginvaltuustoon" – näin lukijat kommentoivat ESS:n ennen kuntavaaleja teettämän kannatuskyselyn tuloksia

Voisivatko tulevat vaalit olla Lahdessa myös ensimmäinen kerta, kun epäpoliittiset ryhmittymät nostaisivat isosti päätään? Viime vaaleissa kansanliikkeet ottivat monissa kunnissa merkittävän äänipotin. Lähialueista Asikkala, Heinola ja Kärkölä ovat tästä hyviä esimerkkejä.

Lahden valtuuston ”donquijote” Kalle Aaltonen on löytänyt edustamansa Pro Lahti liikkeen riveihin ehdolle jo 42 ”sanchopanzaa”. Perinteisten puolueiden edustajat ovat jo ehtineet vähätellä heitä ja heidän motiivejaan. Se on vaarallinen ajatusmalli.

Aaltosen kelkkaan lähteneet ehdokkaat eivät ehkä edusta perinteistä poliitikon mallia. Heillä lienee kuitenkin vilpitön halu muuttaa Lahden suuntaa. Keitä he ovat, kysytään monissa kahvipöydissä? Monille kaupunkilaisille tuntemattomia, mutta sosiaalisessa mediassa useat ovat aktiivisia vaikuttaja. Markkinoilla heitä ei ole vielä nähty jakamassa jääskraappoja, mutta sosiaalisen median alustoilla he liikkuvat kuin kalat vedessä. Kuntapalvelukyselyn tulokset ja yleinen tyytymättömyys ovat heille parasta polttoainetta.

Vielä on vaaleihin pari kuukautta aikaa. Puolueet ehtivät kyllä pohtia omia strategioitaan. Sormi kaupunkilaisten valtimolle ja tunnustelemaan, mitä veronmaksajat uudelta valtuustolta odottavat. Kilpailevien puolueiden tai ryhmittymien aliarvioimiseen ei kannata aikaa tuhlata. Siinä pelissä käy yleensä huonosti.

Haluatko Lahden valtuustoon – muista tämä kaupunkilaisen viesti: "Nuorissa on tulevaisuus"