Lukijalta: Mallikuvat somessa tuhoavat nuorten itsetunnon – toivoisin, että somessa seuratut henkilöt kampanjoisivat enemmän luonnollisten vartaloiden puolesta

Neela Konga

Sosiaalinen media toimii hyvänä inspiraation lähteenä, ja monet ihmiset käyttävät sen palveluita päivittäin. Kuitenkin tänä päivänä monet tilit pursuavat kuvia, joissa ihannoidaan luonnottomia vartaloita. Sellaisia, joita vain hyvin harvalla on luonnollisesti.

Tällainen toiminta on vain omiaan kasvattamaan monen nuoren jo valmiiksi korkeita ulkonäköpaineita ja itsetunto-ongelmia. Turun yliopiston tutkimuksen mukaan kyselyyn vastanneista 16–25-vuotiaista liki puolet koki ulkonäköpaineita sosiaalisen median vuoksi.

Somessa monet tilit ovat tulvillaan kuvia nollakoon malleista, jotka näyttävät kuvissa “täydelliseltä”. Harva tili kuitenkaan kertoo, kuinka paljon ammattilaiset ovat käsitelleet näitä kuvia. Suurin osa jää aivan pimentoon siitä, miten tällaisista kuvista jokainen ihohuokonen, ryppy ja kurttu on muokattu pois, sekä siitä, miten radikaalisti kuvatun kehoa ja kasvonpiirteitä muutetaan erilaisilla filttereillä.

On kuitenkin surullista, miten monet menestyvät sosiaalisessa mediassa vain soveltumalla tämän päivän kauneusihanteisiin. Heidän kuvistaan tykätään ja niitä kommentoidaan paljon enemmän. Sellaisia selatessa monet katsovat omia kuviaan miettien, miksei itse ole hyvä sellaisenaan.

Nykyään on noussut esiin myös sometilejä, jotka paljastavat totuuksia tällaisten muokattujen – eli niiden “täydellisiksi” katsottujen – kuvien takaa. He vertaavat kuvia alkuperäisiin paparazzien ottamiin kuviin, joita ei ole muokattu.

Sellaisia selatessa monet katsovat omia kuviaan miettien, miksei itse ole hyvä sellaisenaan.

Tällä tavalla tuodaan esiin, miten huomaamattomasti vyötäröä on mahdollista kaventaa tai ihoa tasoittaa. Kuitenkaan kovin moni julkisuudenhenkilö ei jaa tällaisia kuvia, sillä he eivät halua saada paljastajatilien syytöksiä tekopyhyydestä itse käyttämiensä filttereiden vuoksi.

Kuvien muokkauksen ei pitäisi olla häpeällinen aihe, sillä sitä on tehty aina. Toivoisin kuitenkin, että erilaiset somessa seuratut henkilöt lähtisivät kampanjoimaan enemmän luonnollisten vartaloiden puolesta.

Kirjoittaja käy Lähteen koulun 8. luokkaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut