Lukijalta: Valtaosa Kymijärven voimalaitosten polttoaineista tulee lähialueelta

Jouni Haikarainen

Vastaan Kari Korhonen mielipidekirjoitukseen "Mistä tulee Kymijärven biolaitoksen raaka-aine?" (ESS 29.1.)

Kivihiilen käyttö Kymijärven voimalaitoksella päättyi vuonna 2019. Vuosi 2020 oli ensimmäinen kokonainen vuosi, jolloin lämmön- ja sähköntuotantomme perustui uusiutuviin tai kierrätyspolttoaineisiin.

Lahti Energian lämmöntuotannon (ja sen yhteydessä tuotetun sähkön) hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna noin 105 000 tonnia, mikä on 744 000 tonnia vähemmän kuin vuonna 2010. Bioperäisen polttoaineen osuus kaikesta käytetystä polttoainesta oli noin 95 prosenttia, eikä turvetta tai kivihiiltä jouduttu käyttämään lainkaan.

Biopolttoaineen toimitusketjun päästöt ovat vähäiset. Aihetta on tutkittu paljon: esimerkiksi VTT:n selvityksen mukaan ne ovat 2,5–3 g CO2/MJ toimitetun biopolttoaineen energiasisällöstä laskettuna. Lahti Energialle toimitetun biopolttoaineen toimitusketjun kokonaispäästö jää siis alle 6 000 tonniin vuodessa. Suhteessa saavutettuun päästövähennykseen se on alle yhden prosentin.

Suuri osa käyttämästämme polttoaineesta tulee lähialueelta. Tuonnin osuus on vain 10–15 prosenttia. Lämmön tuotannossa polttoaineiden käyttöön vaikuttaa merkittävästi lämpötila talviaikaan.

Puuta kuitenkin edelleen riittää, ja tarvittaessa saatavuutta voidaan parantaa puun tuonnilla.

Vuosi 2020 oli poikkeuksellisen lämmin, mikä vähensi polttoaineiden käyttöä myös Kymijärven voimalaitoksella. Tämä luonnollisesti näkyy kysynnän vaihteluna. Esimerkiksi tammikuun 2021 kylmän jakson aikana käytimme Kymijärvellä noin 30 prosenttia enemmän biopolttoainetta kuin vuonna 2020 vastaavaan aikaan.

Uusien biopolttoainetta käyttävien laitosten valmistuminen Etelä-Suomeen on lisännyt ja lisää lähivuosina metsäenergian käyttöä. Puuta kuitenkin edelleen riittää, ja tarvittaessa saatavuutta voidaan parantaa puun tuonnilla. Monipuoliset hankintalähteet varmistavat biopolttoaineen toimitusvarmuutta myös poikkeustilanteissa.

Metsäenergian hinta määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hintatiedot ovat toimijoiden välisiä liikesalaisuuksia, joten niitä emme voi julkistaa. Hyvän käsityksen polttoainemarkkinoiden kehityksestä saa tilastokeskuksen julkaisemista hintatilastoista (https://www.stat.fi/til/ehi/index.html).

Kirjoittaja on Lahti Energian toimitusjohtaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut