Lukijalta: Holokaustin muistaminen on tarpeellista

Martti Myllärinen

Kirjoitan yhtenä vastauksena ja näkökulmana Etelä-Suomen Sanomien 27.1. kulttuurisivulla olleeseen räväkkään Ilkka Kuosmasen kirjoitukseen "Vieläkö leiriltä A riittää myytävää?"

Kirjoittaja otti kantaa 27.1.2021 vietettävän Vainojen uhrien muistopäivän alkulähteen, Auschwitzin keskitysleirin, hirveyksiä kuvaavien kirjojen jatkuvaan virtaan myyntimarkkinoille. Ymmärrän kysymyksen aiheellisuuden, mutta vastaus ei ole aivan helppo. En siihen kirjoituksessani suoraan vastaakaan, vaan annan lisää mietittävää.

Holokaustissa menehtyi kaikkiaan yli kuusi miljoonaa juutalaista, joista noin miljoona Auschwitzissa. Lapsia koko määrästä oli puolitoista miljoonaa, Auschwitzissa yli 200 000. Suurin osa kuoli heti kaasukammioissa, kun heidät oli tuotu leiriin.

Vain 700 lasta vapautui elävänä, kun aikuisia oli elossa vastaavasti 7 000 vuonna 27.1.1945 leirin vapauttamisen päivänä. Siksi tämän vuoden 2021 yhtenä Muistopäivän teemana ovatkin juuri lapset. ”Lasten murhia ei voi oikeuttaa mikään ideologia, näkemys eikä politiikka. Tämä vuosi halutaan omistaa leirin nuorimpien uhrien vapauttamisen muistamiseen.”

Toinen teema on YK:n ja Unescon yhteinen hanke muistoviikolla, missä sosiaalisen median verkoissa viestitään: ”Suojele tosiasioita – tekemällä ihmiset tietoisiksi holokaustin kieltämisen ja vääristelyn vaaroista”.

Unescon tekemän tuoreen kyselyn mukaan 47 prosenttia saksalaisista vastasi, ettei ”Saksa ollut erityisen syyllinen” holokaustiin. Kaksi kolmasosaa nuorista amerikkalaisista ei tiedä, kuinka paljon ihmisiä kuoli holokaustissa. Ruotsissa enemmän kuin yksi kolmasosa sosiaalisen median juutalaisiin liittyvistä jutuista sisältää antisemitistisen tai loukkaavan näkökulman.

Tämä on suuri uutinen, josta toivoisi aikanaan paljon hyvää kerrottavaa.

Israelista on tullut Covid-19-viruksen torjunnassa esimerkkimaa, sillä se aikoo saada maaliskuun loppuun mennessä 2021 kaikki kansalaisensa rokotettua. Alku on näyttänyt erittäin lupaavalta, mutta raskaita vaiheita käymällä. Kolmas koko maan sulku on päällä ja uusia tartuntoja tulee silti hurjia määriä.

Israelin ultraortodoksit, haredi-juutalaiset, mellakoivat rajusti rajoituksia vastaan. Kaiken lisäksi on herätetty maailmanlaajuinen kritiikki siitä, että Länsirannan ja Gazan palestiinalaisille Israel ei ole tarjonnut koronarokotuksia.

Kiperä paikka, sillä tosiasiassa yhteinen etu olisi alueen kaikkien asukkaiden rokotus, mutta onhan vastapuolella, Gazassa erityisesti, vihollismielisiä hankkeita Israelin tuhoamiseksi. ”Rakasta lähimmäistäsi, jopa vihollistasi, niin kuin itseäsi”, opetti Jeesus Nasaretilainen Lähi-idässä. Ei ole helppoa!

Eräs juutalainen yhteisö on ilmaissut hankkeekseen toimittaa rokotukset kaikille holokaustista selvinneille juutalaisille, joita asuu Israelin ulkopuolella eri maissa, arviolta noin 130 000. Israelissa heitä on yli 200 000, jotka kuuluvat jo rokotusohjelmaan.

Ongelma on siinäkin, kuinka jokin ryhmä saisi rokotuksen ja muut jäisivät sen ulkopuolelle maan oman rokotusohjelman puitteissa. Joku on viisaasti sanonut, että ”hanke on inhimillisen myötätunnon suuri osoitus, joka ylittää moraalin rajat”. Rakkautta lähimmäiseen siis on, mutta kuinka sen toteuttaa?

Muutamissa Lähi-idän maissa poistetaan jo antisemitististä sisältöä oppikirjoista. Näillä mailla on olemassa rauhansopimus Israelin kanssa tai sellainen mielessä. Tämä on suuri uutinen, josta toivoisi aikanaan paljon hyvää kerrottavaa.

Matkaa vielä on, sillä Iranin nykyinen johto näkee Israelin viruksena, ”Covid-48”, kun se itsenäisenä valtiona syntyi vuonna 1948 Lähi-itään. Se on hävitettävä nuorison voimalla.

Aivan toista mieltä asiasta on edellinen johtaja, joka toivoo vihollisuuksien Iranin ja Israelin välillä loppuvan. Iranilaisilla ei ole hänen mukaansa mitään ongelmaa Israelin kanssa. Hän itse toivoo vielä eläessään pääsevänsä rukoilemaan Jerusalemin länsimuurille todistaen näin iranilaisten ja israelilaisten vihollisuuksien loppumista.

Tämä oli uutisena Israelin televisiossa Teheranista 25.1.2021.

Kirjoittaja on rovasti Kärkölästä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut