Lukijalta: Sakkomaksuja voitaisiin torjua työllistämällä ihmisiä palkkatuella

Seppo Korhonen

Etelä-Suomen Sanomat uutisoi 27.1.2021 Päijät-Hämeen kuntien valtiolle maksamista niin sanotuista sakkomaksuista eli työmarkkinatuen kuntaosuudesta. Niiden suuruus määräytyy pitkäaikaistyöttömien määrän mukaisesti.

Järjestelmä on kohtuuton kunnille, mutta valitettavasti kaikilta kaupunginvaltuutetuiltakaan ei riitä ymmärrystä siitä, että omilla päätöksillä voitaisiin pienentää sakkomaksujen suuruusluokkaa. Jutussa Padasjoki on mainittu maakunnan valopilkkuna, sillä siellä kunnan omilla toimilla on saatu työmarkkinatuen kustannukset laskuun.

Kunnan mahdollisuudet työllistää ovat tietenkin rajalliset, mutta yli ymmärrykseni menee se, ettei tehdä edes sitä, mitä kustannuksia lisäämättä voitaisiin tehdä. Valtuuston talousarviokokouksessa esitin edellisvuoden tapaan, että sakkomaksuihin varatuista määrärahoista, joita Lahti maksoi viime vuonna reilut 18 miljoonaa euroa, lohkaistaan 6,0 miljoonaa euroa yleiseen palkkatukityöllistämiseen.

Kunnan mahdollisuudet työllistää ovat rajalliset, mutta yli ymmärrykseni menee, ettei tehdä edes sitä, mitä kustannuksia lisäämättä voitaisiin tehdä.

Työllistämisvaikutusta lisäisi, että tälle summalle voitaisiin tulopuolelle kirjata valtion palkkatuki, noin kaksi miljoonaa euroa. Tunnen tuskaa siitä, että esitykseni ei saanut yhdeltäkään toiselta valtuutetulta tukea ja esitys raukesi kannattamattomana.

On erittäin valitettavaa, että kaupunginhallitus ja Hämeen te-toimistokin vannovat työllistämisessä palkattoman kuntouttavan työtoiminnan nimiin, vaikka se ei ole työllistämistä, vaan sosiaalihuoltolain mukaista yksilöllistä palvelua. Se on viimesijainen keino muun muassa koulutuksen ja palkkatuetun työn jälkeen.

Esitin valtuustossa, että kiintiöiden asettamisen sijasta Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää ja Lahti-konsernin tytäryhteisöjä ohjeistetaan lain mukaiseen toimintaan kuntouttavan työtoimintaan ohjaamisessa. Tämä sai tukea 17 valtuutetulta, jotka ymmärsivät kuntouttavan työtoiminnan tarkoituksen.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (asla).

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.