Pääkirjoitus: Mielipidemittaus paaluttaa puolueet erittäin mielenkiintoiseen lähtötilanteeseen kuntavaaleissa

Kuntavaalimittelö alkaa mielenkiintoisissa asetelmissa. Mirja Hussain

Etelä-Suomen Sanomat julkaisi lauantaina tutkimusyhtiö Tietoykkösellä teettämänsä puoluekannatusmittauksen, joka paljasti mielenkiintoisella tavalla lähtöasetelmat tuleviin kuntavaaleihin. Kyselyn perusteella perussuomalaiset olisi tekemässä jättiloikkaa Lahdessa kaupungin toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Edellisissä vaaleissa se sijoittui neljänneksi. Vastaavasti kokoomus olisi putoamassa kolmanneksi ja vihreät neljänneksi. SDP säilyttäisi ykköstilansa, mutta kannatus heikkenisi silläkin. Tulos on samansuuntainen sekä Lahdessa että Päijät-Hämeessä ja myötäilee myös valtakunnallista mielipideilmastoa.

Mielipidemittaus ei ennusta vaalien tulosta vaan kertoo tilanteen, jossa ollaan tällä hetkellä. Gallupien muuttuminen ääniksi on vielä monen mutkan takana. Joku voi olla varma, ketä äänestää, mutta jättää silti äänestämättä. Toinen voi miettiä viimeiseen asti, ja piirtää sitten äänestyskopissa saman numeron kuin aina ennenkin. Kantaansa vailla on vielä puolet kyselyyn osallistuneista.

Suurimpien puolueiden erot mahtuvat virhemarginaaliin, joten järjestyskään ei ole kiveen hakattu. Esimerkiksi edellisten kuntavaalien alla perussuomalaisten kannatus oli korkeampi kuin vihreiden, mutta vaalituloksessa vihreät ohitti perussuomalaiset. Kokoomus ja SDP olivat gallupissa tasoissa, ja lopputuloksissa demarit olivat vahvempia yli seitsemän prosenttiyksikön marginaalilla.

Kuntalaisten mielipiteen kuvaaminen jo tässä vaiheessa antaa kuitenkin hyvän pohjan vaalikeskusteluille. Miksi trendit menevät niin kuin menevät? Mielipidemittaus piirtää puolueille tilannekuvan sen miettimiseksi, millaisella taktiikalla ja volyymilla kampanjoita pitää rakentaa.

Tulosten julkistaminen tarkoittaa vaalikauden alkua myös Etelä-Suomen Sanomissa. Mielipidemittausten analysointi jatkuu ensi viikolla, ja huomenna maanantaina käynnistämme vaalijuttujen sarjan päijäthämäläisistä kunnista. Sarjan aloittaa Asikkala ja etenemme siitä aakkosjärjestyksessä kohti listan viimeisenä olevaa Sysmää, joka päättää juttusarjan pääsiäisen jälkeen.

Vaalitentit järjestetään tänä vuonna koronasuositusten mukaisesti ilman yleisöä. Turvallisuus huomioidaan myös tenttiin osallistuvien määrässä. Tentit julkaistaan maalliskuussa. Etelä-Suomen Sanomien vaalikone avautuu niin ikään maaliskuussa ja se kattaa kaikki Päijät-Hämeen kunnat.

Vaalit pidetään 18. huhtikuuta. Tavoitteena on aktiivisen reipas keskustelu asioista ja se, että mahdollisimman moni asukas antaa äänensä kotikuntansa asioiden edistämiseen.

Tavoitteena on aktiivisen reipas keskustelu.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut