Pääkirjoitus: Sanomalehti on luotettavin uutisten lähde myös nuorten mielestä

Nuoret lukevat sanomalehtien uutisia erityisesti näiden verkkopalveluista. Sami Lettojärvi

Kansallisen Mediatutkimuksen tuoreen mittauksen mukaan 95 prosenttia suomalaisista lukee sanomalehtiä. Painetun sanomalehden kulutus korostuu vanhemmassa väestössä, kun taas nuoremmat lukevat uutisensa verkosta. Tutkimuksessa olivat mukana ikäluokat 15 vuodesta ylöspäin.

Sanomalehtien sisältöjen laajentuminen verkkoon on ollut mediankulutuksen näkökulmasta hyvä ja lukijakuntaa demokratisoiva kehitys. Mobiilikäytön yleistyessä uutiset tavoittavat entistä suuremman joukon myös nuoria lukijoita. Uutisten lukeminen ei ole iästä kiinni, sillä lehdet tavoittavat lukijansa hyvin tasaisesti eri ikäluokissa.

Uutisten viikko käyntiin – tutustu ESS:n näköislehteen, se on tämän viikon vapaasti kaikkien luettavissa

Tänään alkavalla uutisten viikolla kouluissa keskustellaan erityisesti uutisista. Mikä on uutinen? Mikä ero on luotettavalla ja epäluotettavalla uutisella? Mistä löydän luotettavaa uutisointia? Nämä kysymykset ovat monen koululaisen mielessä, ja näihin kysymyksiin suomalainen lehdistö yhdessä koulujen kanssa haluaa antaa vastauksen.

Vastuullinen media on Suomen neljäs puolustushaara.

Vastuulliseen journalismiin sitoutunut sanomalehdistö on yksi luotettavan uutisoinnin lähteistä. Tämä näkyy hyvin myös nuorten omissa arvioissa. Tutkimusyhtiö Kantarin Uutismedian liitolle tekemän tutkimuksen mukaan nuoret luottavat eniten lehtien verkkopalveluihin uutislähteenä. Tutkimukseen osallistuneista 750 nuoresta, iältään 13–18 vuotta, 50 prosenttia sanoi luottavansa sanomalehtien verkkosivujen uutisiin. Luku oli vertailun korkein. Toiseksi ylsi televisio 45 prosentin ja kolmanneksi painetut sanomalehdet 28 prosentin osuudella.

Suosituin uutisten lähde nuorille olivat sosiaalisen median kanavat. Niitä kertoi seuraavansa 69 prosenttia vastaajista. Siitäkin huolimatta, että vain 12 prosenttia nuorista nimesi sosiaalisen median uutislähteenä luotettavaksi. Toiseksi yleisin uutislähde oli kyselyn mukaan luotettavin eli sanomalehtien verkkosivut.

On tärkeää, että ihmiset oppivat pienestä pitäen tunnistamaan luotettavan tiedon epäluotettavasta. Virheellisen tiedon voimalla kansakunta voidaan saattaa kaaoksen partaalle. Tämä on nähty niin USA:n presidentinvaaleissa kuin vaikkapa koronarokotteisiin liittyvissä uskomuksissa ja salaliittoteorioissa. Ihminen, joka ei tunnista luotettavaa uutista epäluotettavasta, on helposti höynäytettävissä. Pahimmillaan vieraat valtiot voivat käyttää tällaista tiedolla vaikuttamista omien intressiensa ajamiseen. Puhutaan jopa informaatiosodankäynnistä. Tällaisessa sodassa vastuullinen media on maamme neljäs puolustushaara, maa-, meri- ja ilmavoimien rinnalla.

Nuori, ärsyttääkö? Tartu kynään ja kerro ihmeessä miksi

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut