Lukijalta: Nyt ei ole aika uudistaa hallintoa, kaikki resurssit tarvitaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen

Lassi Kilponen, Eija Kinnunen

Koulumaailmassa tapahtuu nyt paljon. Lapsista ja nuorista halutaan pitää entistä paremmin huolta esimerkiksi oppivelvollisuutta laajentamalla ja kiusaamisen vastaisella ohjelmalla.

Koulujen ja oppilaitosten henkilöstö samoin kuin lapset, nuoret ja perheet sinnittelevät koronapandemian, työttömyyden, muuttuvien ohjeiden ja lähi- ja etäopetusjaksojen tiimellyksessä.

Ahdistus ja yksinäisyys lisääntyivät jo ennen koronapandemiaa. Tällä hetkellä lasten ja nuorten psykososiaalisen tuen tarve kasvaa koko ajan. Oman koulun psykologin tai kuraattorin kanssa pääsee yleensä keskustelemaan seitsemän päivän sisällä ja jopa samana tai seuraavana päivänä, jos asia on kiireellinen. Aina, kun on mahdollista ja tarkoituksenmukaista, keskusteluihin otetaan mukaan myös perhe ja opettaja.

Tämä yksittäisten oppilaiden tukeminen ei kuitenkaan riitä. On mietittävä koko ajan samanaikaisesti sitä, miten tuetaan luokka- ja kouluyhteisöön kuulumista ja kaikkien oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointia ja oppimista. Useimmiten nämä rinnakkain toteutetut toimenpiteet auttavat, ja Lahdessa vain noin 15 prosenttia oppilaista ja opiskelijoista tarvitsee koulun ulkopuolista tukea oman koulun oppimisen tuen ja opiskeluhuollon palveluiden lisäksi.

Yhteisöllinen työ, joka on yhteistä työtä koulun opetushenkilöstön kanssa, on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Nyt on kaikin keinoin vastattava oppilaiden yksilökohtaisiin tuen tarpeisiin arjessa, matalalla kynnyksellä ja samaan aikaan torjuttava yksinäisyyttä ja kuulumattomuuden tunnetta yhdessä opetushenkilöstön kanssa suunnitellen ja toteuttaen.

Samaan aikaan maan hallitus on siirtämässä psykologit ja kuraattorit osaksi hyvinvointialueiden henkilöstöä. Koulua ei voi kehittää organisaation ulkopuolelta, työtä on johdettava siellä missä se tapahtuu.

Tällä hetkellä lasten ja nuorten psykososiaalisen tuen tarve kasvaa koko ajan.

Opettajia ei voi velvoittaa yhtään nykyistä enempää opiskeluhuollollisiin tehtäviin, sillä niitä on jo riittävästi, etenkin tässä tilanteessa. Pandemiapaikkaus lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemisen osalta tulee jatkumaan vuosia.

Harmillista on se, että Päijät-Hämeessä on aiempien linjausten pohjalta järjestetty palvelut ja luotu yhteistyörakenteet toimiviksi, ja nyt mallia pitäisi purkaa. Nyt ei ole oikea aika uhrata voimavaroja hallinnon uudistukseen, kun kaikki resurssit tarvitaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemiseen.

Kilponen on Lahden kaupungin vastuualuejohtaja, Kinnunen opiskeluhuollon palvelupäällikkö.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.