Lukijalta: Hyvinvointiyhtymän ylijäämä pitäisi käyttää hoivavelan hoitamiseen ja koronalisiin

Sirkku Hildén

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedotti 27.1.2021 tilinpäätösennusteestaan vuodelta 2020. Yhtymä on tehnyt tiukkoja taloustoimenpiteitä viime vuonna ja ne ovat tuottaneet tulosta. Henkilöstöä on lomautettu ja maan hallituksen koronatuet ovat riittäneet koronan aiheuttamiin kustannuksiin. On hienoa, että yhtymän taloustilanne on pysynyt hallinnassa aiemmasta poiketen, ja tästä kuuluu kiitos yhtymän johdolle ja henkilökunnalle.

Koronasta johtuen hoidon kustannukset ovat osittain myös alentuneet, sillä kevään sulku aiheutti sen, ettei palveluja käytetty kuten aiemmin. Koronan aiheuttamaa on myös noussut huoli hoitovelan sekä mielenterveys- ja päihdeongelmien kasvusta ja lapsiperheiden jaksamisesta.

Yhtymällä on kertymässä noin 11 miljoonan euron ylijäämä, joka esitetään palautettavaksi perussopimuksen mukaisesti kunnille. Itse toivoisin, että kunnat kävisivät tilanteesta keskustelua ja ylijäämä jätettäisiin palauttamatta.

Itse toivoisin, että kunnat kävisivät tilanteesta keskustelua ja ylijäämä jätettäisiin palauttamatta.

Sen sijaan ylijäämä tulisi käyttää yhtymässä hoivavelan hoitamiseen ja koronan hoitamisessa ensilinjassa olleiden palkitsemiseen eli ns. koronalisiin. Tämä kertaluonteinen ja tilapäinen raha voidaan hyvin osoittaa kertaluonteisiin hyvinvointipanostuksiin.

Näyttää kuitenkin siltä, että kunnat haluavat palautuksen itselleen, vaikka maan hallituksen koronatuet ovat saaneet aikaiseksi myös kunnissa merkittävästi paremmat tilinpäätökset viime vuodelta. Mikäli näin toimitaan, on toivottavaa, että palautus käytetään kunnissa viisaasti pitkäjänteiseen hyvinvointityöhön eikä talouden pitkäaikaisten ongelmien paikkaamiseen ja toimenpiteiden toteuttamatta jättämiseen.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.).

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut