Vili Uuskallion Esalainen: Vaivaannuttavaa kiertelyä ja täydellistä vaikenemista: kysymykset Lahti Eventsin maksuista KymiRingille jäivät vaille vastausta Lahden valtuustossa

Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Onko Events maksanut viime vuonna KymiRingille kaksi miljoonaa euroa ratamaksua? Tämä yksinkertainen kysymys esitettiin maanantaina pidetyssä Lahden kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Sen sijaan, että valtuutettujen Pertti Arvajan (kd.) ja Seppo Korhosen (Asukkaiden Lahti) esittämiin kysymyksiin olisi vastattu kyllä tai ei, saatiin kuulla vaivaannuttavaa kiertelyä ja täydellistä vaikenemista.

Korhonen ja seitsemän muuta valtuutettua katsoivat valtuustoaloitteessaan, että kaupungin tapahtumayhtiössä Lahti Eventsissä olisi tehtävä erityinen osakeyhtiölain mukainen tarkastus. Heidän mielestään on aihetta epäillä, että Eventsin kautta tuetaan ratayhtiötä merkittävillä summilla huolimatta siitä, että kaupungin päätös KymiRing-yhteistyötä varten myönnettävästä 2 miljoonan euron pääomalainasta kaatui hallinto-oikeudessa viime keväänä.

Pääomittamisen lähtökohtana oli, että Lahti Events saisi oikeuden toimia rata-alueen pääasiallisena tapahtumatuottajana. Järjestely kaatui oikeudessa siihen, että kaupunki ei ollut selvittänyt, sisältyykö sijoitukseen valtiontukea.

KymiRingin rakentamiskustannukset nousevat kevääseen mennessä yli 30 miljoonaan euroon – tapahtumajärjestäjä Lahti Events ponnistelee ylös talousahdingosta

Kaupungin tarkastuslautakunnassa istuva Korhonen sanoo saaneensa kahdelta eri taholta tiedon 2 miljoonan euron siirtymisestä Eventsiltä KymiRingille. Hän epäili jo viime kesänä, että Eventsille marraskuussa 2019 myönnetylle 2,8 miljoonan euron pitkäaikaislainalla rahoitetaan liiketoimintaa KymiRingillä. Tuolloin kaupunginjohtaja Pekka Timonen kuittasi epäilyt ”hellepuheiksi”.

Lahti Eventsille myönnettyä vakuudetonta lainaa Korhonen pitää kuntalain vastaisena. Kaupunkikonsernin sisällä vakuudettomia lainoja tosin on satojen miljoonien eurojen arvosta, mutta kaupungin tarkastustoimen mukaan konserniasema ei hallinto-oikeuden tekemien ennakkopäätösten perusteella oikeuta poikkeamaan kuntalain säännöksistä.

Valtuuston kokouksessa Lahti Eventsin hallituksen puheenjohtaja Jari Salonen (kok.) kieltäytyi vastaamasta väitettyä ratamaksua koskevaan kysymykseen liikesalaisuuteen vedoten.

Timonen väisti kysymyksen toteamalla, että Eventsin on parempi kertoa asioistaan itse, koska yhtiön tekemiin sopimuksiin voi sisältyä salassapitoa koskevia pykäliä.

Lahti Evensin toimitusjohtajan Emilia Mäen mukaan ”asiassa ei ole mitään uutta kerrottavaa”. Hän ja Timonen ovat aiemmin kertoneet, että vuonna 2019 tehty lainajärjestely liittyi vuoden 2017 MM-hiihtojen tappioihin, joita Suomen Hiihtoliitto kuittaa 15-vuotisella maksuohjelmalla.

Timonen muistutti kesällä, että hallinto-oikeus tai kaupunginvaltuusto eivät ole kieltäneet sitä, että Lahti Events harjoittaa merkittävää liiketoimintaa KymiRingillä.

MotoGP ajetaan KymiRingillä ensi kesänä heinäkuussa

KymiRingillä on tarkoitus ajaa heinäkuussa ratamoottoripyöräilyn MotoGP:n osakilpailu, johon Lahti Events odottaa myyvänsä kymmeniätuhansia lippuja. Koronapandemian keskellä emme tiedä, milloin ja miten massatapahtumia pystytään järjestämään.

Tapahtumista voi tulla menestys, mutta samalla Lahti Events kantaa "merkittävän taloudellisen riskin", kuten KymiRing-yhtiö ilmoittaa taseensa liitetiedoissa. Kuinka suuren, sitä ei valtuutetuille ja kaupunkilaisille kerrota.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut