Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Hiihtokilpailu on voitettava hiihtämällä: Mäki oli selvästi jäämässä loppukirissä toiseksi, mikä saattoi johtua siitä, että hän keskittyi enemmän toisen hiihtäjän kiilaamiseen

Äskettäinen maailmancupin miesten viestihiihto Salpausselällä sai vastenmielisen lopun. Kertaamatta enää tapausten kulkua yksityiskohtaisesti ainoaksi syylliseksi leimattiin venäläinen Aleksandr Bolshunov, kun hän tahallisesti törmäsi maalialueella Suomen Joni Mäkeen kilpailun loppuvaiheen tapahtumista provosoituneena.

Mielestäni asiaa ei tule nähdä näin yksipuolisesti, ja näkemykseni perusteluissa on mentävä teknisen sääntökikkailun sijasta myös periaatteellisempaan tilanteen tulkintaan. Asiaa ei tule arvottaa puolueettomassa tarkastelussa myöskään sen mukaan, kumpi hiihtäjä oli suomalainen ja kumpi venäläinen.

Viestin loppuvaiheessa Mäki sauvoi hiihtoväylän vasenta reunaa ja Bolshunov oli hänen takanaan valmiina loppusuoran kiriin ja pyrki hiihtämään väylän oikeaa reunaa. Hän kiri voimakkaasti ja oli jo osittain Mäen rinnalla ehkä vajaan metrin tämän takana. Saman aikaisesti Mäki oli siirtynyt koko ajan kohti hiihtoväylän oikeaa reunaa ja runttasi itsensä Bolshunovin eteen sukset ja sauvat toisiinsa kolisten, Bolshunovin ollessa jo puolittain Mäen rinnalla.

Mäki oli selvästi jäämässä loppukirissä toiseksi, mikä saattoi johtua siitä, että hän keskittyi enemmän toisen hiihtäjän kiilaamiseen ja estämiseen maksimaalisen oman kirinsä sijasta.

Nykysäännöt antavat mahdollisuuden kiusan tekemiseen loppusuoralla

Kyseessä oli mielestäni todella toisen hiihtäjän estäminen eikä oikeutettu edellä menevälle kuuluva oikeus valita oma hiihtolinja. Näin näytti asian tuoreeltaan tulkitsevan myös selostajana toiminut Sami Jauhojärvi, vaikka muuttikin nopeasti kantaansa. Reilu kilpailu olisi edellyttänyt hiihtämistä valitsemallaan väylän alueella, jotta voitto olisi voinut ratketa loppusuoralla hiihtäjien paremmuuden perusteella. Nyt Mäki taklasi Bolshunovin loppusuoralla jääkiekkopelin tyyliin.

Asiassa on lisäksi se mielenkiintoinen piirre, että tapauksen representaatiossa (siis sananmukaisesti siinä, miten asia on esitetty ”uudelleen”) taklaaja olikin Bolshunov ja taklaus tapahtui vasta maaliin tulon jälkeen. Ajatus taklauksesta syntyi kuitenkin selvästi Mäen toimintaan liittyen, mutta representaatiossa se siirtyi koskemaan Bolshunovin toimintaa.

Mieluummin kuvaisin maaliin tulon jälkeisiä tapahtumia Bolshunovin suorittamana päälle karkaamisena tai rajuna tönäisynä, jotka tietenkin ovat täysin tuomittavaa käyttäytymistä.

Tapahtuma ja sen representaatio kertonevat jotain ajastamme ja muuttuneista käsityksistä sen suhteen, mikä on kohtuullista ja kanssaihmiset huomioivaa käytöstä. Äärimmäinen oman edun tavoittelun oikeutus näkyy monenlaisissa yhteyksissä, joista yhtenä ilmentymänä näyttää olevan uusi käsite ”laturaivo” ja myös itsekkyys kaikilla hiihtoharrastuksen tasoilla.

Joni Mäellä ikimuistoinen debyytti, josta palkintokaappiin tuli yllättävä lisämuisto - "Se taklaus kyllä yllätti"