Lahti sai vihdoin ansaitsemansa voiton

Esityksen jälkeen sekä esiintyjät ja katsojat olivat helpottuneita ja tyytyväisiä. Kuvassa Lahden kaupungin yhteysjohtaja Mari Kuparinen, kaupunginjohtaja Pekka Timonen, valtuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén. Erno Laisi

Torstai-iltana Oslossa Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi vuodelle 2021 valittu Lahti sai vihdoin sen, minkä kaupunki olisi jo viime vuonna ansainnut. Tuolloin aluepolitiikka painoi valinnassa niin paljon, että vaatimattomampien ympäristönäyttöjen Lissabon kiilasi vuoden 2020 pääkaupungiksi ohi Lahden. Kahden kitkerän tappion jälkeen voitto maistunee erityisen makealta.

Lahdesta tuli kilpailun historian pienin, itäisin ja pohjoisin voittaja. Lahti ei kuitenkaan ole mikään sympaattinen pieni puuhastelija, vaan yksi Euroopan johtavista ja koko Suomen johtavin ympäristökaupunki. Lahden määrätietoinen ja kunnianhimoinen ilmastotyö sai kirkkaimman mahdollisen kruunun. Työ ympäristöasioissa ei toki olisi mennyt hukkaan, vaikka voittoa ei olisi tälläkään kertaa tullut. Niin ainakin kaupungin johtavat viranhaltijat ja poliitikot vakuuttivat ennen kilpailun ratkeamista.

Lahden täytyy olla poikkeus ympäristöpääkaupunkien joukossa. Liian harva tittelin takavuosina saanut on hyödyntänyt sitä riittävällä tarmolla. Lahden on pidettävä osaltaan huoli siitä, ettei Euroopan vihreä pääkaupunki ole pelkkä mukava pieni titteli, vaan merkittävä kunnianosoitus ja tulevaisuudessa vieläkin himoitumpi tavoite ympäri Eurooppaa.

Lahti ei ole keskittynyt vain puhumiseen, mitä tulee ympäristöasioihin. Lahti lopetti tänä keväänä kivihiilen käytön ja linjasi hiljattain erittäin kunnianhimoisen hiilineutraalisuustavoitteen, jonka mukaan kaupungista tulee hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Se on huomattavasti yksittäistä titteliä tärkeämpi virstanpylväs ja tavoite, josta muidenkin suomalaisten ja eurooppalaisten kaupunkien soisi ottavan oppia.

Lahden on hyödynnettävä ympäristöpääkaupunkivuotensa niin täysimääräisesti kuin suinkin mahdollista. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen sai haluamansa ”ison rummun” (ESS 20.6.) Nyt sitä tulee lyödä niin, että kuuluu. Tittelin myötä Lahti saa paitsi ansaitsemaansa kunniaa, myös rutkasti vastuuta. Teot eivät saa loppua, vaan niitä on syytä lisätä. Lahti voi olla kokoaan suurempi toimija ympäristö- ja ilmastoasioissa, kunhan se osaa viedä viestinsä paikallisten yritysten, ympäryskuntien, valtion ja EU:n avulla kaikkialle, jossa se halutaan kuulla.

Kiinnostus Lahden seutua kohtaan on tulevina vuosina varmasti aiempaa suurempaa, mitä tulee esimerkiksi puhtaaseen teknologiaan ja kiertotalouteen. Lahtelaisten yritysten kannattaa lyödä kaupungin maineella rahoiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viihdealan ammattilaisia tulvii Lahteen syyskuussa Rockfutis 2020:n käynnistyessä – "Mahtavaa päästä Lahteen, se on kunnon rokkikaupunki"
 2. HS: Lahtelaisen ravintolan omistajaa syytetään ihmiskaupasta
 3. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 4. Lahden Nelostiellä sattui neljän auton ketjukolari
 5. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 6. KymiRingillä juostaan ja pyöräillään viikonloppuna – mukana mestareita ja mielenkiintoinen isän ja pojan taistelu
 7. Lukijalta: Pyöräilyolosuhteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa
 8. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 9. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen
 10. Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"
 11. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 12. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 13. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"
 14. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 15. Uudet tutkat hillitsevät liikennettä Nelostiellä - nopeusrajoituksia noudatettu aiempaa paremmin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.