Lukijalta: Uutisten viikko sopii kaikille – tärkeä tavoite on väärän tiedon leviämisen estäminen ja luotettavan tiedon merkityksen tuominen esiin

Anssi Autere

Koulujen ja lehtien yhteistä Uutisten viikkoa vietetään 1.–5.2.2021. Viikon tärkeänä tavoitteena on väärän tiedon leviämisen estäminen ja luotettavan tiedon merkityksen esille tuominen.

Miten saada selville, mikä on totta, mikä taasen valetta? Siinäpä kysymys! Mielestäni tätä tärkeää viikkoa voivat mainiosti viettää koululaisten lisäksi muutkin kansalaiset.

Uutinen Etelä-Suomen Sanomissa 1.3.2016: "Suurimpien suomalaisten medioiden päätoimittajat ovat laatineet kannanoton, jossa he puolustavat vastuullista, moniarvoista journalismia uudentyyppistä valemediaa vastaan."

Uutisen mukaan päätoimittajat ovat huolissaan järjestelmällisestä mustamaalaamisesta ja valehtelusta, jota harjoitetaan erilaisissa valemedioissa. Pahantahtoinen ja ilkeä nimittely sekä journalismin ja valheiden sekoittaminen on päätoimittajien mukaan huolestuttavaa.

Oletan, että epätotuuksien levittäminen niin sanotuissa tavallisissa laatumedioissakin on koko toimituksen erityisen huolen aiheena? Kuka lehdistössä valvoo uutis- ja mielipideosastojen kirjoittelua, ja kertovatko mainittujen kirjoitusten sisältämät ajatukset laajemminkin lehden linjasta?

Lankeaako valvonta päätoimittajan vastuulle? Ovatko mielipideosastoille kirjoittajat erityisen aktiivisia kansalaisia ja tuovatko he näin ollen esille yhteiskunnassa vallitsevaa henkeä, meininkiä ja mielialaa?

Kun kirjoituksen on allekirjoittanut oikea ihminen oikealla nimellään, on keskustelu mukavaa ja antoisaa.

Luen ja seuraan päivittäin monia julkaisuja: painettuja sanomalehtiä, sähköisiä tiedotusvälineitä ja erilaisia keskustelupalstoja. Epätotuuksien harmaalla alueella toimii yllättävän moni sanomalehtien ammattitoimittajakin. Halutaan erottautua populismilla ja sensaatioilla, totuudella ja faktojen esittämisellä ei aina ole niin väliä.

Järkiperäiset tietoon ja tieteeseen nojaavat perustelut eivät näytä olevan kovinkaan muodikkaita perusteita. Onko päätoimittajien vuoden 2016 julistus enää vain halju muisto historian (sanoma)lehdillä.

Aivan oma lukunsa ovat internetin "keskustelualustat", joilla nimimerkkien taakse kätkeytyvät höyrypäät laskevat ilmoille aivan käsittämätöntä soopaa, jota kukaan ei valvo. Suurin ongelma on kirjoittajien täydellinen itsekritiikin puute.

Toimiva keino suurimpien ylilyöntien karsimiseksi varmaan olisi, jos vaadittaisiin kirjoittajalta esiintymistä omalla nimellä ja tätä kautta kirjautumista alustalle. Nimimerkin kanssa on mahdotonta keskustella. Kun kirjoituksen on allekirjoittanut oikea ihminen oikealla nimellään, on keskustelu mukavaa ja antoisaa.

Lähtökohtaisesti kaikilla on hieno nimi, jota ei tarvitse hävetä. Myöskään perusteltuja mielipiteitä ei pidä hävetä. Painetussa sanomalehdessä oman nimen käytön vaatimus ei liene kovinkaan vaikeaa toteuttaa. Tämän periaatteen onkin omaksunut valtaosa tiedotusvälineistä.

Nuori, ärsyttääkö? Tartu kynään ja kerro ihmeessä miksi

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut