Pääkirjoitus: Kuntayhtiönkin on kerrottava omistajalleen oikeaa tietoa, vaikka uutiset olisivat huonoja

Monelle päättäjällekin tuli myöhäisenä yllätyksenä, että isoihin voimalainvestointeihin otetut velat tyrehdyttävät Lahti Energian osinkovirran ainakin pariksi vuodeksi. Pirjo Kamppila

Lahden päättäjät vakuuttavat edelleen luottamustaan suurinta tytäryhtiötään Lahti Energiaa kohtaan, vaikka sen perinteisesti vakaa osinkovirta uhkaa pahimmillaan tyrehtyä täysin ainakin pariksi vuodeksi.

Tytäryhtiö on velkaantunut pahoin kunnianhimoisten voimalainvestointiensa takia. Valtuustossa uskotaan sen nousevan silti entiseen tuloskuntoonsa, kunhan enin osa veloista on maksettu. Vankka enemmistö ryhmien puheenjohtajista ei siten pidä tarpeellisena palata viime keväänä keskeytettyyn selvitystyöhön vaihtoehtojen etsimiseksi yhtiön omistukselle. Sitä vastoin voimassa halutaan pitää tuolloin tehty linjaus, jonka mukaan yhtiö säilytetään täysin kaupungin käsissä.

Lahti Energian "ongelman karmeus" selvisi kaupungin johdolle yli vuosi sitten, varoituksia vaikeuksista oli kuultu jo paljon aiemmin

Kaupungilta olisikin periaatteessa lyhytjänteistä politiikkaa alkaa setviä omistusvaihtoehtoja vain vajaa vuosi sen jälkeen, kun on linjattu, ettei yhtiöstä myydä palaakaan. Selvitys voisi silti olla paikallaan, koska on painavia syitä epäillä, olivatko kaikki päättäjät tietoisia Lahti Energian todellisesta tilanteesta linjauksen hyväksyessään. Ainakaan yleiseen tietoon kun ei vielä tuolloin ollut saatettu, että yhtiön osingonmaksukyky hiipuu vakavasti lähivuosina.

Päinvastoin, vielä viime talvena Lahti Energian silloinen toimiva johto oli kertonut osingonmaksukyvystä korostetun toiveikkaita arvioita julkisuuteen. Kaupungin terävimmällä päällä oli tiettävästi jo tuolloin vihiä ongelmista, mutta rivipäättäjille ja kaupunkilaisille todellisuus alkoi valjeta vasta syksyn tullen. Siinä välissä oli toimitusjohtajakin ehtinyt vaihtua.

Totuuden pitää tulla julki, vaikka se ei miellytä omistajan korvaa.

Saattaa toki olla, ettei keväinen linjaus olisi muuttunut, vaikka ongelmat olisivat jo silloin olleet yleisemmin tiedossa. Lahti Energia on kaupungille niin tärkeä yhtiö, ettei sen omistajuutta punnittaessa pidä katsoa yksittäisiin tulosvuosiin vaan paljon kauemmas tulevaisuuteen. Ja jos siellä pilkottaa enemmän valoa kuin varjoa, kaupungin kannattaa pitää tyttärestään kiinni molemmilla käsillään myös jatkossa.

Lahti Energian tuloskunto toivottavasti elpyy aikanaan. Vähintä, mitä kaupungin sopii yhtiöltään sitä odoteltaessa edellyttää on, että yhtiö kertoo omistajalleen kaikissa oloissa oikeaa tietoa tilanteestaan. Totuuden pitää tulla julki, vaikka se ei miellyttäisi omistajan korvaa tai paranna yhtiön markkina-arvoa.

Lahden vihreä harppaus lähtee metsästä: tällainen on metsähakkeen matka hakkuuaukealta Lahti Energian Kymijärven voimalaan ja edelleen tuottamaan lämpöä lahtelaisten koteihin, katso video

Pörssiyhtiöissä ei tulisi kuuloonkaan, että toimiva johto maalailee ulospäin pelkkiä pilvilinnoja, eikä sellaisesta saa tulla tapa myöskään kuntayhtiössä. Tässä valossa on lupaavaa, että kaupungilla ja Lahti Energialla kerrotaan olevan tätä nykyä avoin keskusteluyhteys. Oletettavasti se on myös rehellinen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.