Lukijalta: Puskittuneet metsiköt kauniiksi katsella

Martti Hannuksela

Lahti on nyt Ympäristöpääkaupunki, eli se jos mikä edellyttää toimeen tarttumista. Toimeen on aivan kiitettävästi tartuttukin, esimerkiksi pyöräilijöiden osalla, mistä asiantilasta varsinkin talvipyöräilijät lienevät otettuja.

Kaupungin asukkailla ei ole maata kaatavia toiveita ympäristön suhteen, jos nyt ei huomioida kirjoittajan toivetta, että tiheimpiä metsäpusikoita karsittaisiin. Kysymys edellä sanotusta kuuluukin: eikö puskaantuneita metsiköitä voitaisi hakettaa polttoaineeksi kaukolämpöä tuottavassa kattilassa palamaan?

Mielestäni kaunis puistomainen metsikkö luo ympäristöarvoja sekä kohottaa asujaimiston visuaalista ilmettä. Tietenkään näkemykseni ei ole metsäammattilaisen, kunhan vain silmämääräisenä toiveenani on, että noin parin metrin välein olisi palstoilla puu pystyssä.

Maallikon mieleen nousee kuva; eivätkö metsät silloin kasva paremmin, jos puuyksilön ei tarvitse kasvaakseen ponnistella sankan risukon keskeltä? Melkoisen varmaa on myös se, että kaupungissamme vieraileva turisti kiinnittää ensin huomion juuri noihin puskiin, eikä meidän kauniiden rakennuksiemme fasadeihin.

Tonttilan taloyhtiöiden läheisyydestä löytyy joitakin hoidettuja metsiköitä, mutta kauas ei tarvitse kävellä, kun vastassa ovat jo kuvailemani pusikot. Mielestäni hyvin hoidetut kaupunkimetsiköt ovat käytännön käyntikortteja siinä, miten asioita yhteisössä hoidetaan.

Siksi meidän olisikin syytä käydä pyörittämään raivaussahaa risukoissa. Sanalla sanoen: Kaunis puistomainen metsikkö vetää katseita puoleensa. Toisaalta puskat ovat lintujen, jänisten sekä muiden eläinten mieluisia asuinsijoja.

Sen sijaan meillä ihmisillä on tiukka vuorovaikutus noiden syksyisten epidemia-aaltojen kanssa, eikä tämä koronavirus ole miellyttävä tuttavuus. Otetaan rokotuksilla niskalenkkiä viruksesta ja toivotetaan toisillemme hyvää alkanutta vuotta!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut