Lukijalta: Lahden yhtiöihin enemmän osaamista: hallitustyöskentely vaatii vahvaa liiketoiminnan eri osa-alueiden osaamista ja strategista ymmärrystä

Juha Rostedt

Lahden kaupunginvaltuusto käsittelee maanantaina Lahti-konsernin konserniohjeen päivitystä. Konserniohjeessa määritellään nyt myös Lahden kaupungin yksin omistamien suurimpien yhtiöiden hallitusten muodostamista. Uudistetussa konserniohjeessa esitetään, että näiden suurimpien yhtiöiden hallituksiin valitaan vähintään yksi riippumaton jäsen poliittisten ryhmien asettamien jäsenten lisäksi.

Lahdessa, niin kuin monissa muissakin kaupungeissa on ollut tapana valita kaupungin omistamien yhtiöiden hallitukset lähes ainoastaan puolueiden jäsenistä. Toimintatapaa on perusteltu muun muassa demokraattisella ohjauksella tai sillä, että kuntavaaleihin osallistuville on saatava luottamuspaikkoja ja niin edelleen.

Tällaiset perustelut ovat kestämättömiä yhtiöiden toiminnan ja kehittämisen kannalta. Yhtiöiden hallitusten jäsenillä on suuri vastuu yhtiön toiminnasta ja kehittämisestä. Hallituksen jäsenet saattavatkin joutua henkilökohtaiseen vastuuseen mahdollisista virhepäätöksistä. Näin on silloin tällöin myös tapahtunut Suomessa. Siksi monessa kaupungissa on päätetty, että 30–50 prosentin hallitusten jäsenistä tulee olla politiikan ulkopuolelta.

Kokoomus on esittänyt jo useita kertoja valtuustokausien alussa käytävissä puolueiden välisissä neuvotteluissa, että vähintään kaupungille strategisesti merkittävien yhtiöiden hallituksiin valittaisiin kaksi tai useampi ulkopuolista hallitusammattilaista ja poliitikkojen määrää pienennettäisiin vastaavasti. Olemme esittäneet myös, että poliittisesti valittavilla hallituksen jäsenillä tulee olla hyvät edellytykset toimia hallituksen jäseninä siten, että he tuovat lisäarvoa yrityksen toimintaan.

Yhtiöiden hallitukset eivät ole lautakuntia. Nämä esitykset eivät ole menestyneet puolueiden välisissä neuvotteluissa.

Edellisen valtuustokauden alkaessa saimme kuitenkin asiaa jotenkin edistettyä. Neuvotteluissa saatiin sovittua, että jokaisella kaupunkiyhtiön hallituksiin valittavalla henkilöllä tulee olla vähintään HHJ-tutkinto (Hyväksytty hallituksen jäsen) tai HHJ-PJ (Hyväksytty hallituksen jäsen, puheenjohtaja) koulutus tai vastaava muu koulutus käytynä.

Hallituksen jäsenet saattavat joutua henkilökohtaiseen vastuuseen mahdollisista virhepäätöksistä. Näin on myös tapahtunut Suomessa.

Vaikka HHJ-koulutus onkin erinomainen hallitustyöhön perehdyttävä koulutus ja kannatan jatkossakin kaupungin tätä edellyttävän, tarvitaan menestykselliseen hallitustyöskentelyyn vahvaa liiketoiminnan eri osa-alueiden osaamista, kokemusta ja strategista ymmärtämystä. Vain vahva hallitus pystyy johtamaan yhtiötä.

Pidän erittäin tärkeänä, että sinänsä oikeansuuntainen esitys yhdestä riippumattomasta hallituksen jäsenestä ei jää tällaiseksi laihaksi kompromissiksi, vaan puolueilta löytyy ymmärrystä osaavien ja yhtiöille lisäarvoa tuovien, myös sukupuolellisesti tasa-arvoisten hallitusten kokoamiseksi.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja (kok.).

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut