Pääkirjoitus: Yhteys pätki pahasti Marinin ja Niinistön välillä

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli torstaina Vladimir Putinin kanssa Aleksein Navalnyin vangitsemisesta. Pääministeri Sanna Marinin kanssa keskusteluyhteys sitä vastoin jäi vajaaksi. Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen valtiojohto reagoi kiitettävän ripeästi EU-maiden kärkijoukossa pian sen jälkeen, kun venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi oli viime sunnuntaina vangittu hänen palattuaan kotimaahansa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) julkaisi heti maanantaiaamuna twiitin, jossa hän vaati Navalnyin vapauttamista. Presidentti Sauli Niinistö yhtyi vaatimukseen kohta perään Helsingin Sanomissa.

Pääministerin ja presidentin viestit olivat niin samansuuntaiset, ettei niiden ilmestymisjärjestykseen juuri kiinnitetty huomiota vielä alkuviikosta.

Toki Niinistö on aina ollut pääministereitämme aloitteellisempi kannanotoissa, jotka vähänkin liittyvät Venäjään. Tällä kertaa tuntui silti luontevalta, että Marin ehti edelle. EU-politiikkamme on valtiojohtomme työnjaossa hallituksen heiniä, ja pääministerin kanslia oli valmistellut sunnuntaista lähtien EU:n yhteistä kannanmuodostusta Navalnyin vangitsemiseen. Marinin twiitti näyttäytyi osana tätä prosessia.

Kohu nousi vasta torstaina, kun Niinistö antoi ymmärtää Marinin twiitin tulleen hänelle täytenä yllätyksenä. Niinistön mukaan Suomen kannasta ei nyt käyty etukäteiskeskustelua presidentin ja pääministerin kesken, vaikka se on ollut tapana vastaavissa tapauksissa. Itse hän totesi pitävänsä kiinni perustuslaista, jonka mukaan ulkopolitiikkaamme johtaa presidentti yhteistoiminnassa hallituksen kanssa.

Presidentin viittaus perustuslakiin oli helppo tulkita näpäytykseksi pääministerille. Marin kiirehtikin pian selittämään tapahtunutta. Hän kertoi olleensa Navalnyistä twiitatessaan käsityksessä, että hänen esikuntansa oli keskustellut myös presidentin kanslian kanssa. Niinistön kanssa Marin puhui vasta, kuin oli ilmennyt, ettei näin ollut tapahtunut.

Kun valtiojohtomme ottaa kantaa, ei ole olennaista, onko äänessä ensin presidentti vai pääministeri. Olennaista on, että kaikkialla ymmärretään kannan olevan sama lausujasta riippumatta. Sen varmistamiseksi yhteydenpidon on toimittava presidentin ja hallituksen välillä.

Tällä kertaa yhteys pätki pahasti jostain ihmeellisestä syystä, mutta vahinko ei onneksi ollut kohtalokas, koska presidentin ja pääministerin näkemykset olivat hyvin sopusoinnussa keskenään. Osapuolten on silti varmistettava, ettei sama pääse toistumaan, sillä vastaan tulee varmasti myös tilanteita, joissa kannan muodostaminen ei suju yhtä helposti kuin Navalnyin täysin pöyristyttävässä tapauksessa. Vaikka korona on jäädyttänyt keskinäiset tapaamiset, puhelimet toimivat yhä.

Olennaista on, että kaikkialla ymmärretään Suomen kannan olevan sama lausujasta riippumatta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.