Teppo Koskisen Esalainen: Historia on rokotus salaliittoteorioita vastaan

Teppo Koskinen

Ketkäs maailmaa tällä hetkellä johtavat?

Villeimpien salaliittoteorioiden rintamalla ehti pitkään olla aika rauhallista. Tai ainakin ne olivat jotensakin vakiintuneita, melkein turvallisia: Demokraattisesti valitut johtajat olivatkin kulissien takana vehkeileviä kelmejä ja sen sellaista.

Viime vuosien salaliittoteoriat ovat olleet kuin liian monen espressokupillisen jälkeisiä houreita. Maailmaa johtavat liskoihmiset tai vaihtoehtoisesti kansainvälinen pedofiilien salaliittorinki. Myös kommunistit ja EU:n tiedustelupalvelu ovat olleet aktiivisia.

Edes vanhoissa James Bondeissa ei osattu kuvitella tällaista. Nyt näiden salaliittoteorioiden varassa vallataan Yhdysvaltain kongressirakennus, räjäytellään pommeja ja suunnitellaan aseellisia kaappauksia.

Kaikenkattavia salaliittoteorioita yhdistää ainakin yksi asia: historiankirjoista saa turhaan etsiä esimerkkejä salaisista maailmanhallituksista tai ulkoavaruudesta tulleista ylivertaisista, ihmisiä orjuuttaneista olennoista.

Oikean maailman salaliitot ovat ilkeitä ja typeriä, alhaisia ja siten hyvin inhimillisiä vehkeilyitä. Molotovin-Ribbentropin sopimuksen salainen lisäpöytäkirja teki sadoistamiljoonista ihmisistä pelinappuloita pelissä, jonka lopputuloksena suuri osa Euroopasta oli raunioina ja satojamiljoonia kuollut rintamilla tai muuten tapettuina. Eivätkä koko järjettömyyden taustalla olleet hourupäät edes itse sitoutuneet salaliittoonsa.

Oikean maailman salaliitot ovat kartelleja, murhia ja syrjäyttämisiä. Kun maailmaa tutkitaan ajassa taaksepäin, selitykset maailman tapahtumille ovat kaikessa hölmöydessään ja karmeudessaan siltikin lattean arkisia.

Historiaa lukemalla on vaikeaa löytää sitä hetkeä, jolloin liskoihmiset tai pedofiilit kaappasivat vallan. Paljon muuta kyseenalaista vallankäyttöä ja vehkeilyä historiasta kyllä löytää.

Historian oppeja on sekin, että salaliittohankkeet ovat yleensä kaatuneet, kun joku on kertonut asiasta muille. Ihmiset eivät ole hyviä pitämään salaisuuksia. On vaikeaa kuvitella, että tuhannet ihmiset pitäisivät suunsa kiinni nykyisistä globaaleista salaliitoista.

Hulluimmat salaliittoteoriat ovat vastauksia maailman kaoottisuuteen. Mutta kaaostakin on helpompaa ymmärtää, kun tietää, miten siihen on päädytty. Siksi historia selittää sitä, miksi asiat tänä päivänä ovat sillä tavalla kuin ovat, ja sitä, miten niitä kannattaisi muuttaa.

On totta, että historiaan perehtyminen vaatii vaivannäköä ja vähän itsekriittisyyttäkin. Itseään pitää välillä silittää vastakarvaan, jotta ymmärtää. Mutta vaivannäön palkkana maailmaa ei tarvitse selittää liskoihmisten kaltaisilla ajatushäkkyröillä.

Toisinaan historiaan perehtyminen on hyvin helppoa. Lahtelaisilla on mahdollisuus käydä aina helmikuussa poikkeuksellisen korkeatasoisilla historiapäivillä Sibeliustalossa. Tänä vuonna historiapäivät lähetetään verkossa 6. helmikuuta, ja päivien esitelmät vielä tallennetaankin.

Liskoihmisten häätäminen omasta päästä on nyt aika helppoa, kun edes omalta sohvalta ei tarvitse nousta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.