Lukijalta: Kotihoidontuen poisto ei liity vain työllisyyteen

Riitta Särkiö

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä ehdottaa kotihoidon tuen poistamista yhtenä keinona parantaa työllisyyttä. Pitkään ajattelin, ettei viisikymppinen äiti saa enää osallistua tähän keskusteluun, mutta pakko on.

Uutisissa puhuttiin kotihoidon tuella yli 9-kuukautisia lapsiaan hoitavista vanhemmista, että ”he jäävät kotiin sen sijaan, että menisivät töihin”. Lapsen hoitaminen kotona on tietenkin mitä todellisinta työtä. Senhän huomaa jo siitä, että kun lapsi menee päivähoitoon, häntä hoitamaan ja ruokkimaan tarvitaan monta työntekijää. Kotihoito on tietoinen valinta, ei ”kotiin jäämistä”.

Valtio ei voi yksioikoisella päätöksellä määrätä yhdeksän kuukauden ikäisiä lapsia päivähoitoon.

Minusta on olennaisen tärkeää säilyttää mahdollisuus kotihoidon tukeen. Valtio ei voi yksioikoisella päätöksellä määrätä yhdeksän kuukauden ikäisiä lapsia päivähoitoon. Sen tulee tietenkin olla mahdollista, mutta ei pakollista.

Jos joku päättää tulojen pienenemisen uhallakin hoitaa lasta kotona, hänellä tulisi olla oikeus pieneen korvaukseen. Näin säästyy julkisen talouden rahoja, vaikka vanhemman paluu ”oikeisiin töihin” siirtyykin.

Työllisyys ei ole ainoa punnittava asia, kun perheet pohtivat valintojaan. Tärkeämpää on lapsen ja koko perheen hyvinvointi. Pienen lapsen hoitaminen kotona tuo kasvurauhaa. Noina kuukausina rakennetaan elämän peruspalikoita, joita sitten päivähoidossa ja koulussa käytetään.

Kotihoitoa täydentää hienosti esimerkiksi seurakuntien tarjoama varhaiskasvatus. Avoimet päiväkerhot, perhekerhot ja -muskarit antavat sosiaalisia kontakteja, virikkeitä ja vertaistukea.

Kirjoittaja on äiti, Launeen seurakunnan lapsi- ja perhetyön pappi, teologian tohtori.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut