Lukijalta: Suomeen rakennettu sellutehdas on puhdas ekoteko

Kun nyt mediassa puhutaan suomalaisen metsäteollisuuden ilmastovaikutuksista, puhutaan asian vierestä. Suomi ei vain kuormita ilmastoa, vaan auttaa omalta osaltaan muita maita globaalisti vähentämään päästöjä tuottamalla ekologisesti kestäviä tuotteita.

Globaali sahatavaran tai sellun kulutus ei riipu siitä, mitä Suomessa tuotetaan, puhumattakaan tänne tehtävistä uusista investoinneista. Elintason noustessa kiinalainenkin haluaa pyyhkiä pyllynsä pehmopaperiin, joten globaalin kysynnän kasvaessa uusia sellutehtaita rakennetaan joka tapauksessa jonnekin.

Suomeen rakennettu sellutehdas on puhdas ekoteko, täällä teknologialle asetetut ympäristövaatimukset ovat maailman korkeimmat, joten käytettävä teknologia on parasta mahdollista. Metsät hoidetaan kestävällä tavalla, minkä todistaa hyvin se, että tuotannon kasvusta huolimatta metsien kasvu lisääntyy koko ajan.

Hakkuiden korvaamiseksi Suomessa istutetaan vuosittain noin 150 000 000 puuntainta. Valtakunnallisten metsien inventointien (VMI) mukaan viimeisten 50 vuoden aikana puuston tilavuus kasvanut 1,49 miljardista 2,47 miljardiin kuutioon eli noin 65 prosenttia. Samalla ajanjaksolla on puuston vuosikasvu noussut 57 miljoonasta 107 miljoonaan kuutioon eli peräti 88 prosenttia.

Suomalainen metsätalous perustuu koko kasvun hyödyntämiseen metsän kehityksen eri vaiheissa. Suomessa metsän omistavat pääosin yksityiset ihmiset, joiden saama kantorahatulo tulee valtaosin tukkipuusta.

Tukkipuuta voidaan kasvattaa vain metsiä hoitamalla ja niitä kasvuvaiheessa harventamalla. Harvennuksista saadaan sellu- ja energiapuuta. Metsätalouden kannattavuuden perusta on maksimoida tukkipuun määrä, koska sen kantohinta on moninkertainen sellu- ja energiapuuhun verrattuna.

Kukaan ei hakkaa metsiään pelkän sellu- tai energiapuun saamiseksi. Suomalaisia metsiä ei hakata poltettavaksi tai kiinalaisten vessapaperia varten. Nuo hienot tuotteet valmistetaan sahatukin kasvatuksen hyödynnettävistä sivuvirroista.

Kaikki Suomessa tuottamatta jätetty uusiutuva tuote joko tuotetaan jossain muualla likaisemmalla teknologialla sademetsiä tuhoten tai korvataan fossiilisella vastaavalla tuotteella. Jos suomalaisten globaaleille markkinoille tuottamat puhtaat, uusiutuvat tuotteet rasittavat omaa hiilijalanjälkeämme, on laskentatapa yksinkertaisesti väärä ja hölmö.

Suomen on tunnustettava vastuunsa globaalissa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja maksimoitava omien metsiensä mahdollisimman tehokas hyödyntäminen.

Tehokkaan suomalaisen metsätalouden on tuotettava maksimimäärä sahatavaraa korvaamaan fossiilista betonia ja terästä, sellua korvaamaan öljyperäistä muovia ja bioenergiaa korvaamaan fossiilista hiiltä.

Tällä tavoin Suomi hoitaa parhaiten oman osuutensa ilmastonmuutoksen vastaisessa yhteisessä taistelussamme.

Heikki Sonninen, DI

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.