Lukijalta: Eläkeläisille suunnattuja rekrytointipalveluita tulee kehittää, jotta työtä etsivän ja työvoimaa vailla olevan polut kohtaisivat nykyistä helpommin

Antero Kupiainen, Kari Hiltunen

Työ on osa ihmisen identiteettiä. Vaikka eläköitymistä usein odotetaankin kovasti, tulevat uudenlainen ajankäyttö ja arki monelle yllätyksenä. Moni voi kokea itsensä merkityksettömäksi ja ulkopuoliseksi. Monet hyvinvoinnille tärkeät sosiaaliset suhteet jäävät työpaikalle.

Eläkeliiton Eläkkeeltä töihin -hankkeen loppuvuodesta 2020 teettämä kysely osoittaa, että merkittävä osa eläkeläisistä olisi vielä valmis tekemään erityisesti osa-aikaisia töitä eläkkeen ohella. Myös aiemmat selvitykset ovat osoittaneet, että jopa lähes puolet 55–84-vuotiaista voisi harkita osa-aikaista työtä eläkkeen rinnalla. Samaan aikaan kun työnantajien on joskus vaikeaa saada rekrytoitua osa-aikaisia työntekijöitä, eläkeläisten tiedot osa-aikatyön mahdollisuudesta ovat usein niukkoja.

Huomattavan moni käy töissä, koska rahat eivät riitä terveydenhuoltoon ja muihin välttämättömiin menoihin.

Kyselyllä kartoitettiin myös eläkeiässä ansiotyöhön hakeutumisen motiiveja: onko ansiotyön syynä lisätulojen tarve vai kannustaako työhön enemmän sen sosiaalinen merkitys? Kyselystä kävi ilmi, että tärkein motiivi työssä käymiselle on oma hyvinvointi, kiinnostavuus ja sosiaaliset suhteet.

Neljä kymmenestä vastaajasta totesi, ettei tule toimeen ilman lisäansioita. Osin tässä on kyse elämäntapavalinnoista, kuten halusta matkustaa tai panostaa asumisviihtyvyyteen ja harrastuksiin. Huomattavan moni käy silti töissä, koska rahat eivät riitä terveydenhuoltoon ja muihin välttämättömiin menoihin. Rahan tarpeelle ovat syynä myös omat tai läheisen velat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan suhteellisen köyhyysmittarin mukaan 14–15 prosenttia yli 65-vuotiaista elää suhteellisen köyhyysrajan alapuolella.

Eläkeläisille suunnattuja rekrytointipalveluita tulee kehittää, jotta työtä etsivän ja työvoimaa vailla olevan polut kohtaisivat nykyistä helpommin. Myös valmisteilla olevassa sosiaaliturvauudistuksessa tulee poistaa kannustinloukkuja, jotka osaltaan estävät eläkeläisten toimeentulon parantamisen palkkatyön avulla.

Eläkeläiset ovat voimavara myös työmarkkinoilla. Tätäkään voimavaraa ei ikääntyvällä Suomella ole varaa ylenkatsoa.

Kupiainen on Eläkeliiton Eläkkeeltä töihin -hankkeen projektipäällikkö ja Hiltunen projektiasiantuntija.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut