Pääkirjoitus: Poliitikot vahtivat yhä tiukasti reviiriään Lahden yhtiöiden hallinnossa

Aleksi Mäntylä (vihr.) vahvistaisi riippumattomien asiantuntijoiden osuutta Lahden tytäryhtiöiden hallinnossa rohkeammin kuin hänen johtamansa konsernijaosto. Katja Luoma

Lahdessa on pitkin 2000-lukua keskusteltu tarpeesta istuttaa kaupungin keskeisimpien tytäryhtiöiden hallituksiin nykyistä paljon runsaammin myös riippumattomia asiantuntijajäseniä niissä perinteisesti vaikuttavien kuntapoliitikkojen lisäksi – ja tueksi. Vankempaa markkinoiden ja talouden osaamista sekä tuoreita näkemyksiä on kuulutettu varsinkin niihin tyttäriin, jotka kilpailevat avoimilla markkinoilla.

Tekoja on nähty paljosta puheesta huolimatta valitettavan vähän. Puolueet ovat vahtineet vanhaa reviiriään tarmokkaasti, sillä tytäryhtiöiden hallituspaikat ovat niille monella tapaa tärkeitä.

Salonkikelpoisin perustelu kuuluu, että poliitikot tuovat yhtiöihin demokraattista oh­jaus­ta. Vähemmän on puhuttu siitä, yhtiöiden hallituspaikat nähdään puolueissa usein houkuttelevina palkkiotehtävinä. Ne ovat myös taloudellisesti merkittäviä, sillä jokaisesta kokouspalkkioista kilahtaa niin sanottu puoluevero kunnallisjärjestön kassaan.

Tämän tietäen on turha ihmetellä, miksi riippumaton hallitusjäsen on edelleen poikkeus eikä sääntö jopa Lahti Energian kaltaisissa tytäryhtiöissä, joiden liikevaihto on paisunut mittavaksi ja kilpailuympäristö muuttunut entistä vaativammaksi. Tässä Lahti erottuu yhä kyseenalaisemmassa valossa verrattuna esimerkiksi Tampereeseen ja Ouluun, missä riippumattomien osuus konserniyhtiöiden hallituspaikoista on jo kolmannes.

Valtuustolle tarjoiltava esitys on laiha kompromissi.

Kohta tilanteen pitäisi tosin alkaa kohentua myös Lahdessa, joskin valitettavan varovasti. Valtuusto pui maanantaina konserni- ja tilajaoston tuoretta esitystä, jonka mukaan riippumattomien hallitusjäsenten nimittämisestä keskeisten yhtiöiden hallituksiin tehtäisiin pysyvä käytäntö kuntavaalien jälkeen. Heidän määränsä kuitenkin rajattaisiin vain yhteen jäseneen yhtiötä kohti. Eikä yhtiöitäkään mahtunut jaoston ehdottamalle listalle kuin seitsemän, vaikka keskustelut aloitettiin tusinasta.

Lahden kaupunginhallitus ehdottaa ulkopuolisia hallitusjäseniä seitsemään kuntayhtiöön

Esitys oli kaikessa vaatimattomuudessaan pettymys jopa jaoston puheenjohtajalle Aleksi Mäntylälle (vihr.). Hän on myöntänyt toivoneensa rohkeampia askeleita ja olleensa itse valmis suomaan hallitusten puheenjohtajuudetkin riippumattomalle jäsenelle.

Mäntylän puheet kielivät siitä, että valtuustolle tarjoiltava esitys on laiha kompromissi, joka vain vahvistaa puolueiden suojelleen taas taitavasti ikiaikaista nautintaoikeuttaan. Omaksi edukseen, mutta tytäryhtiöiden, kaupungin ja viime kädessä veronmaksajien ilmeiseksi tappioksi. Mutta päästäänpähän sillä sentään alkuun pitkällä taipaleella.

Kommentoi