Lukijalta: Savolaisen kieliongelmat Lahessa eivät ota loppuakseen: koulujen viestinnässä kotien suuntaan on kokemustemme mukaan monenlaista parannettavaa

Koululaisen vanhempi

Olen kulkenut maailman kartoittamattomia teitä, sopeutunut erilaisiin kulttuureihin ja sujahtanut sisään täysin vieraisiin saappaisiin. Miten sitten kävi niin, että muutto mualiman navasta Lahteen oli kulttuurishokki, josta en vuosienkaan jälkeen ole päässyt eroon? Vei jonkin aikaa, kunnes ymmärsin, että vaikka meillä on sama maa ja sama valuutta, meillä on täysin eri kieli.

Lapsemme on käynyt kahta eri koulua Lahdessa, ja molemmissa olemme törmänneet samaan ilmiöön: kuinka koulusta viestitään kotiin. Ensimmäisen lukuvuoden lahtelaisessa koulussa aloitimme viikonloput, kahta lukuun ottamatta, lukemalla Wilmasta yhteisviestin kaikille vanhemmille, jossa kerrottiin luokan kuluneen viikon kuulumiset. Savoksi käännettynä viestissä haukuttiin koko luokka.

Viikko toisensa jälkeen opettaja kertoi, miten koko luokka oli epäonnistunut kokeessa, miten kaikki lapset olivat riehuneet ja häiriköineet, miten kaikki lapset olivat kiusanneet toisiaan ja niin edelleen. Kehuja ei tullut niillekään, jotka olivat todellisuudessa saaneet kokeesta täydet pisteet tai istuneet aloillaan odottamassa luokkakavereidensa rauhoittumista.

Kun otimme asian puheeksi opettajan kanssa, meille kerrottiin vain, että ei kukaan muu ole hänelle koskaan vastaavaa palautetta antanut, vaikka hän on toiminut opettajana vuosikymmeniä. Edes yhteydenotto rehtoriin ei muuttanut tilannetta, rauhoitti pariksi viikoksi, mutta sen jälkeen meno jatkui entisellään.

Elokuussa alkoi toinen lukuvuosi toisessa lahtelaisessa koulussa. Wilma pysyi vaiti, niin vaiti, että edes tärkeät viestit eivät aina tavoita meitä kuin lapsemme kautta. Kyseltyämme asiasta opettaja ei ole kertaakaan pahoitellut informaation puutetta, vaan on vain todennut, että hyvä kun kysyimme.

Kun muutamia kertoja olemme joutuneet ottamaan yhteyttä kouluun ilmoittaaksemme tai kysyäksemme havaitsemastamme epäkohdasta, vastuu on siirretty lapselle tai vanhemmalle. Siinä missä luokanvalvoja on pitänyt Wilman hiljaisena, toinen opettaja taas suorastaan kilautti Wilmaan viestin. Vieläkin on vaikea ymmärtää, että niin tasapainoton teksti tuli lapsemme opettajalta.

Ensimmäisenä heräsi huoli, millaista kyseisen opettajan tunneilla on, kuinka hän lasten kanssa kommunikoi ja pärjää.

Ensimmäisenä heräsi huoli, millaista kyseisen opettajan tunneilla on, kuinka hän lasten kanssa kommunikoi ja pärjää. Seuraavakaan yhteisviesti ei ollut kaikkein rakentavin luonteeltaan, ja kun otimme yksityisesti opettajaan yhteyttä, viestien sävy vain paheni. Saimme opastusta opettajalta muun muassa rahan käytöstä ja vastaamme melkoisia ennakko-oletuksia vailla todellisuuspohjaa.

Rehtorin kanssa asioista on turha ilmeisesti yrittää keskustella, koska rehtorikin harrastaa hätäistä viestintää ja syyttää lapsia asiaa selvittämättä jopa koulun omaisuuden turmelemisesta. ”Oli niin kiire silloin”, ei ole selitys, kun lapsen niskaan sälytetään teko, jota hän ei ole tehnyt ja johon liittyy jopa rikosoikeudellinen vastuu.

Olemme yrittäneet ja yrittäneet saada muutosta aikaan, mutta mitä enemmän yritämme, sitä huonommaksi tilanne vain menee, tai surkuhupaisammaksi.

Juuri viime viikolla pyysimme luokanopettajaa olemaan tarkempi viestinnässä ja saattamaan kaikki tärkeät asiat tietoomme. Emme saaneet vastausta, mutta ehkä se tuli eilen yhteispostin muodossa, kun lapsemme toi kotiin Yrityskylän kuvauslupakyselyn. Siitä luimme, että lapsemme luokka olisi lähdössä Yrityskylään vierailulle 11.2.

Arvatkaa, onko opettaja ollut koteihin yhteydessä asiasta? Netistä selvitimme, että luokka on lähdössä Lappeenrantaan. Siitä heräsikin toinen kysymys: kuinka korona huomioidaan Lahden alakouluissa?

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut