Lukijalta: Moni suomalainen sanoo, että ruoka on kallista ja heittää samaan aikaan ruuastaan 15–20 prosenttia hävikkiin

Pekka Rusila

On, jos verrataan pelkkää hintaa, eikä huomioida laatua, jäljitettävyyttä, kasvinsuojeluaineiden ja lääkkeiden käyttöä, pitkiä kuljetusmatkoja eikä työntekijöiden työoloja, eikä sitä, että osa maksamistamme euroista menee ulkomaille.

Moni suomalainen sanoo, että ruoka on kallista ja samaan aikaan hän heittää ruuastaan 15–20 prosenttia hävikkiin, jäteastiaan. Samoin suomalaisella ei ole koskaan mennyt palkastaan niin vähän rahaa ruokaan kuin tänään. Eli palkat ovat nousseet enemmän kuin ruoan hinta.

Suomen puhtaassa luonnossa ja yöttömässä yössä kasvaneet luomutuotteet ovat luomun luomua verrattuna keski-Euroopassa kasvaneisiin. Luomutuotteiden kasvatuksessa ei ole käytetty mitään ”myrkkyjä”, kasvinsuojeluaineita, tuotantoeläimiä ei ole rokotettu kielletyillä lääkkeillä, ja ne pääsevät luontaisesti liikkumaan talvella ja kesällä.

Nyt kun luomutuotteiden kysyntä ja volyymi ovat kasvaneet ja logistiikka järkeistynyt, hinnoissa ei ole enää mitään ”luomulisää”. Kaikki kotimainen luomu ei ole lähiruokaa, sillä osa tulee eri puolelta Suomea.

Lähiruoka edistää oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria. Lähiruoan ja luomun tuotantoketju on läpinäkyvä ja kun ne tuotetaan lähiseudulla asiakkaat useimmiten tuntevat tuottajat. Tilamyyntiä ja torimyyntiä tuottajat monesti hoitavat itse ja saavat palautetta asiakkailtaan suoraan.

Moni suomalainen sanoo, että ruoka on kallista ja samaan aikaan hän heittää ruuastaan 15–20 prosenttia hävikkiin.

Kun tuottajan ja asiakkaan välissä ei ole välikäsiä, hintakin on edullisempi. Ostamalla lähiruokaa, maksetut eurot jäävät hyödyntämään kotiseudun aluetaloutta ja parannat Suomen huoltovarmuutta kriisitilanteissa.

Monet tilat järjestävät tiloilla avointen ovien päiviä, jolloin asiakkaat voivat käydä tutustumassa tilan tuotantoon, eläimiin. Parhaillaan netissä pyörii video, jossa esitellään maitotilan elämää, lehmiäkin omilla nimillään ja selvitetään lapsille, mistä se maito tulee.

Asiakkaan luottamus kotimaiseen lähiruokaan ja luomuun vahvistuu. Kun volyymi kasvaa, hintaerot tasoittuvat eli suomalainen lähiruoka ja luomu ei ole kallista. Laadusta ja mausta kannattaa maksaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut